Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер пред Верстапен в първата тренировка в Сочи

Льоклер пред Верстапен в първата тренировка в Сочи

2757
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Пирели

Шарл Льоклер с Ферари беше най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Русия в Сочи. Пилотът от Монако изпревари само с 0.082 сек Макс Верстапен с Ред Бул и с половин секунда съотборника си в Скудерията Себастиан Фетел.

Валтери Ботас и Люис Хамилтън с двете коли на Мерцедес останаха 4-и и 5-и, но те направиха най-бързите си турове с по-бавните гуми медиум. Затова и изоставането им не е изненадващо. Шести се нареди Алекс Албон с другия болид на „биковете”.

Сесията започна при топло и слънчево време. В началните минути очаквано никой не записа бърза обиколка. Първи това все пак стори Ланс Строл, чието време беше подобрено от съотборника му в Рейсинг Пойнт – Серхио Перес.

В следващите минути повече състезатели се появиха на трасето, но само Ръсел с Уилямс записа бърз тур. Той се нареди между двамата пилоти на Рейсинг Пойнт. Кубица също записа време и се класира зад съекипника си.

Половин час след началото на тренировката и водещите пилоти започнаха да излизат на трасето. Поведе Даниел Рикиардо с Рено пред Албон.

Точно тогава Квят загуби мощност от двигателя и той спря в зоната за сигурност. Бе назначен режим на виртуална кола за сигурност.

Междувременно Льоклер излезе начело, а Хамилтън допусна грешка в първата си бърза обиколка със софт. Той съобщи по радиото, че спирачките не работят добре.

Неговият съотборник Ботас нямаше такива проблеми и поведе с 1:36.174 мин с меки гуми. Следваха Льоклер и Фетел. В следващия си опит Люис обаче бе най-бърз.

Сайнц и Джовинаци допуснаха грешки, но без поражения по колите. Хамилтън при прибирането си в бокса пък едва не се удари в бавно движещия се пред него Грожан.

Изоставането на Льоклер и Фетел от 0.4 и 0.6 сек можеше да бъде обяснено със значително занижен режим на работа на двигателите на този етап. Тяхната максимална скорост бе с близо 10 км/ч по-ниска.

В следващия си опит Ботас излезе с гуми медиум и оглави подреждането. Финландецът бе с половин секунда по-бърз. В следващата си обиколка Валтери свали още 0.3 сек. Неговото време обаче бе подобрено от Фетел със софт, но само с 2 десети.

30 минути преди края на тренировката Верстапен направи бърза обиколка със софт, но бе на половин секунда от Фетел. Германецът обаче след секунди се озова на също толкова зад съотборника си Льоклер, който записа първо време с нови гуми софт.

Хамилтън пък въртеше обиколки с медиум и бе на близо секунда от водача. Макс пък се доближи само на 0.082 сек от лидера Льоклер. В края на сесията Кубица се завъртя, но се размина без удар в предпазните стени. От това не може да опази Рикиардо, който се удари със задната част на колата в огражденията.