Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер призова за сдържаност относно новостите на Ферари: Не бива да се...

Льоклер призова за сдържаност относно новостите на Ферари: Не бива да се създават фалшиви очаквания

1584
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Шарл Льоклер призова за сдържаност относно новостите на Ферари за болида SF-24, които Скудерията има за уикенда в Имола. Вълнението около тях е сериозно и дори се твърди, че носят подобрение от около 0,3 сек на обиколка. Монегаскът обаче коментира, че до момента отборът няма реални данни от писта и тепърва трябва да се изследва поведението на колата на писта.

„Имахме филмов ден, чиято цел обаче бе основно да правим снимки. Така че до момента нямаме никакви реални данни (от писта). Знам, че визуално промяната е голяма, но бих подходил внимателно и не бих се отнасял прекалено. Не бива да се създават фалшиви очаквания. Това е добре за нас самите“, заяви Льоклер

„Вярваме, че сме направили стъпка в правилната посока, която обаче тепърва трябва да бъде потвърдена. Уверен съм, че има напредък. Какъв е, колко голям – това остава да видим. Освен това не мисля, че може да се направи правилна преценка от един уикенд. За няколко обиколки ще разберем дали пакетът работи според очакванията ни. След това обаче е необходимо да се провери как върви колата на писти с различни характеристики. Това ще ни покаже каква ще е следващата част от сезона за нас“, продължи Льоклер.

„Новостите по болида са проектирани отпреди доста време. Това означава, че не може да има моментална реакция ако се открие някаква слабост. Целта на пакета е да направи автомобила като цяло по-добър. Това е основната идея. Данните досега ги гледахме основно в симулатора. Имаме усещането, че правим малки стъпки в правилната посока. Сега въпросът е дали това ще се потвърди на писта. Дали ще има същите подобрения, които видяхме на симулатора. Надявам се да се получи точно така“, добави Льоклер.

Работата във Формула 1 върви с такава скорост, че във Ферари вече работят по болида за догодина. Той ще е развитие на настоящия SF-24 преди голямата промяна в правилата за 2026 г. Шефът на Скудерията Фредерик Васьор потвърди, че част от екипа вече е съсредоточен върху следващия сезон и подкрепи казаното от Льоклер по отношение на новостите за болида на Имола.

„Не знам какво точно очакват медиите. Не съм в състояние да кажа дали ще надхвърлим или няма да оправдаем собствените си очаквания. От началото на сезона разликата между нас и Ред Бул варира от 0 до 0,5 сек – в зависимост от пистата и условията. Новостите могат да донесат подобрение по-малко от половин секунда. Ние развиваме колата, стараем се да сваляме времената със стотни от секундата.“

„Винаги обаче трябва да помним, че не сме в състояние да предвидим какво ще се случи на пистата. От настройки до условия, представяне на пилотите – всичко това е дори по-важно от нови компоненти. Би било грешка да си мислим, че пакет нови елементи е всичко. Със сигурност ще помогне – виждате в последните надпревари, че битката е за стотни и хилядни от секундата. Това означава, че напредък с 0,1 сек може да преобърне уикенда. Но е задължително да запазим спокойствие и да не си въобразяваме, че новите неща определят всичко останало“, обясни Васьор.

„Не мога да кажа как точно е разделен отборът по отношение работата върху настоящата и колата за следващия сезон. Част от екипа се труди по предстоящи подобрения, друга е съсредоточена върху болида за догодина. Вече сме започнали работа по автомобила за 2025 г. Освен това се трудим по задвижващата система за 2026-та. За шасито и аеродинамиката още няма регламент“, допълни ръководителят на Ферари в F1.