Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер с 3 места назад на грида за спринта

Льоклер с 3 места назад на грида за спринта

2195
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Спас Генев

Шарл Льоклер бе наказан с преместване с три места назад на грида за спринта в Австрия, който ще се проведе по-късно днес. Санкцията за пилота на Ферари е заради това, че е попречил на Оскар Пиастри (Макларън) по време на квалификацията за късата надпревара. Льоклер бе шести в сесията за разпределение местата на стартовата решетка за спринта.

Стюардите са разгледали позиционирането на маршалите, данните от тяхната система, видео материалите, телеметрията, тийм радиото и записи от самите автомобили.

„Пилотът на болид №81 заяви, че при приближаването към девети завой е видял №16 да върви с по-ниска скорост. Трябвало е да натисне спирачките и да намали скоростта си. Намалил е с приблизително 45 км/ч в сравнение с предишната си бърза обиколка. Това бе проверено от стюардите посредством преглед на телеметрията. Бе потвърдено, че №81 е бил с около 0,5 сек по-бавен в този минисектор.“

„Пилотът на кола №16 заяви, че при приближаването към четвърти завой е получил обаждане от отбора си („Пиастри на 6 секунди“). Видял е №81 в огледалата си, когато е бил в кривата на осми завой, а №81 – в седми. Представителят на отбора на №16 каза, че екипът е можел да се справи по-добре в комуникацията. Пилотът допълни: „Ако бях предупреден, можеше да направя нещо по-рано“.“

„Вследствие на това заключаваме, че макар вината да не е изцяло на пилота и основният фактор е липсата на комуникация от страна на тима, че се полага санкция“, се казва в решението на стюардите за Льоклер.

Стюардите на Гран при на Австрия уточниха изрично, че наказанието се отнася единствено за спринта.