Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер с 5 секунди наказание за ограничения на пистата (обновена)

Льоклер с 5 секунди наказание за ограничения на пистата (обновена)

3095
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Шарл Льоклер (Ферари) получи 5 секунди наказание след финала на спринта на пистата в Катар за нарушаване ограниченията на трасето. Стюардите наложиха същата санкция и на Ланс Строл, но той не бе в точките. Тази на Льоклер обаче има влияние върху класирането.

„Стюардите разгледаха данните за позициониране на колите от системата на маршалите, видео клипове, данни от времеизмервателната система, телеметрия, радио комуникация и онборд камери. Болид №16 излиза извън лимитите на пистата четири пъти без сериозна причина“, се казва в решението на стюардите.

Наказанието вади Льоклер от топ 10. Той завърши седми на трасето.

„Беше труден спринт. Температурите бяха страшно високи, а гумите се износваха сериозно на пистата“, каза Строл. „Първите обиколки бяха сравнително добри. Успях да изпреваря Валтери [Ботас], но бързо губех сцепление и не можех да постигна по-нататъшен прогрес. Решихме да спрем в бокса при третата кола за сигурност и да сложим комплект използван софт. Накрая не ни стигнаха обиколките, а и Юки [Цунода] се защитаваше твърдо. Сега имаме доста данни за утрешното състезание, които ще разгледаме тази вечер, за да видим какво е възможно“, допълни канадският пилот.

Стюардите разгледаха и инцидента между Серхио Перес, Естебан Окон и Нико Хюлкенберг, вследствие на който отпаднаха и тримата

„Истински малшанс. Аз атакувах Естебан в първи завой отвън, сцеплението беше много ниско. Заех добра траектория и се озовахме почти един до друг във втори завой. Състезавах се с него и виждах основно неговата кола, така че твърде късно забелязах Чеко. Бях наясно, че ще стане твърде тясно. Опитах да се измъкна, но беше прекалено късно“, коментира Хюлкенберг.

Според пилота на Хаас Перес също не е видял добре и двамата съперници. Окон отбеляза, че не е знаел, че и състезателят на Ред Бул опитва да го задмине.

„Трима един до друг не е добра идея в този завой. Според мен беше състезателен инцидент“, допълни пилотът на Алпин.

Перес каза, че Окон и Хюлкенберг са се докоснали, а той платил цената. Стюардите стигнаха до извода, че ситуацията е била състезателен инцидент и не наказаха никого.