Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер: Странно е, че Ред Бул изведнъж е толкова по-бърз от всички...

Льоклер: Странно е, че Ред Бул изведнъж е толкова по-бърз от всички останали

7912
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер; снимка: Спас Генев

Шарл Льоклер намира за странно, че тимът на Ред Бул изведнъж е толкова по-бърз от Ферари, докато разликата с останалите екипи не се е променила особено след лятната пауза. Отборите от Формула 1 имаха сериозни подобрения за уикенда в Белгия. Представянето на Макс Верстапен обаче бе такова, че разликата спрямо втория в квалификацията на пистата Спа-Франкоршамп Карлос Сайнц бе над 0,6 сек. В неделя от втората половина на стартовата решетка той излезе начело преди състезателната дистанция да бъде преполовена и спечели с огромен аванс пред собствения си съотборник. Серхио Перес бе на почти 18 секунди зад него на финала. Сайнц финишира трети – на почти 27 секунди.

И двамата пилоти на Ферари отбелязаха невероятното темпо на Ред Бул и в частност Верстапен. От Скудерията посочиха още по време на уикенда, че разликата е толкова голяма единствено спрямо Макс. След финала на Спа Льоклер повтори, че това е странно.

„Първо, нямам търпение да се върна в колата, надявайки се на известен прогрес. Но преди да мислим за напредък, трябва да разберем откъде идва цялото това нещо“, обясни монегаскът, за когото тази разлика е най-големият проблем.

„В момента това е голямото неизвестно. Ако погледнете разликите, включително и в средата на колоната, то те са горе-долу същите, каквито бяха през първата част от сезона. Само Ред Бул е толкова по-бърз от всички останали. Така че да, странно е“, заяви Льоклер

Шефът на Скудерията Матия Биното допълни, че е притеснително как в Ред Бул са използвали конфигурация с по-ниско аеропритискане, а са запазили скоростта си в средния сектор на Спа.

„Разликата в сравнение с Ред Бул наистина беше голяма този уикенд. Колата им бе по-бърза от нашата и по-добра като цялостна ефективност. При нас имаше и повече от очакваното износване на гумите. Те бяха по-силни и в това отношение. Не мисля, че разликата ще е такава в следващите стартове. Спа опростява данните по този показател, защото е толкова дълга. И когато имаш известен аванс по отношение на ефективността, то той се увеличава, както и се случи. Надяваме се да сме по-близо в следващите надпревари. Да, болидът им е малко по-бърз, но износването на гумите е най-силно влияещият върху представянето компонент. Трябва да разберем това възможно най-скоро“, допълни шефът на Ферари.