Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер: Това беше странен ден за разбиране

Льоклер: Това беше странен ден за разбиране

4049
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер определи днешния ден на Спа като „странен за разбиране“. Пилотът на Ферари финишира на четвърта позиция след втората сесия на трасето в Белгия. Въпреки това Льоклер призна, че има някои въпросителни относно темпото в дългите серии с обиколки и баланса.

Льоклер нямаше големи очаквания за Гран при на Белгия. Състезателят от Монако предполагаше, че автомобилът му ще страна на това трасе заради високоскоростните завои. Именно това е голяма ахилесова пета на SF-24, особено след въвеждането на новия под в Барселона. От друга страна, уикендът на Спа щеше да покаже дали във Ферари се движат в правилната посока по отношение на развитието

Пилотът на Ферари остана шести в първата свободна тренировка. След това той показа добро темпо във втората и остана четвърти. Въпреки това състезателното му темпо изглеждаше по-лошо от това на Ред Бул и Макларън. Той също така призна, че днешния ден е бил доста странен и заради различните програми, които всеки тим изпълняваше.

„Това беше странен ден за разбиране. Имаше разлика в темпото при различните условия, а също и при различните гуми, така че всеки беше на различен план“, сподели Льоклер.

„От години насам е трудно да се разбере картината в петък с това поколение автомобили. Днес беше още по-трудно“, добави пилотът на Ферари.

Друг фактор, който потенциално може да усложни ситуацията, е променливото време. Самият Льоклер предложи обяснение за това как той и Скудерията ще подходят към брифингите в края на днешния ден.

„Трябва да се съсредоточим върху себе си. Трябва да се опитаме да намерим правилния компромис между утрешния ден, който вероятно ще бъде мокър, и неделята, когато ще бъде сухо. Работим по това“, коментира 26-годишният пилот. „Все още ни предстоят доста срещи и се надявам да намерим най-добрия компромис за утре и неделя.“

По отношение на това къде му липсва най-много темпо и къде точно изостава най-много Льоклер отговори така: „Не знам. За съжаление се борим в сравнение с Макларън, по малко във всяка област.“

„Нямаме магическо решение за утрешния ден, но ще дадем най-доброто от себе си. Това е последното състезание преди почивката, така че се надявам да завършим на високо ниво“, заключи Шарл Льоклер.

Другият пилот на Ферари Карлос Сайнц остана девети в откриващата уикенда в Белгия тренировка. Във втората испанецът остана пети и призна, че отборът все още има какво да разбере след двете сесии

„Откакто сложиха нова настилка на цялата писта, има много повече сцепление и много повече неща за научаване. Има много повече грейнинг и по гумите, така че деградацията е по-сложна и по-малко контролируема. Мисля, че това ще създаде главоболия на отборите и пилотите от Формула 1 до края на уикенда“, каза Сайнц.

Запитан за баланса между подготовката за мокра квалификация и евентуално сухо състезание, Сайнц разкри следното: „Изглежда, че ще бъде мокра квалификация, но в същото време казаха, че ще вали през целия ден днес, а не стана така. Не знам как ще бъде утре. Времето тук винаги е непредсказуемо. Ние просто ще трябва да се адаптираме към всичко, което дойде“, добави пилотът на Ферари.