Начало Избрани Льоклер: Това не беше лоша квалификация, особено при тези променливи условия

Льоклер: Това не беше лоша квалификация, особено при тези променливи условия

1379
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Георги Тодоров/Lapbg

Шарл Льоклер завърши на втора позиция в квалификацията за Гран при на Белгия. Пилотът на Ферари се представи доста добре на изсъхващата писта „Спа“. Льоклер дори изглеждаше фаворит за полпозишъна, но в крайна сметка бе доволен от резултата си, който бе записан при такива условия. Състезателят от Монако все пак ще потегли от първа позиция заради наказанието на Макс Верстапен.

Льоклер успя да прескочи Q1 и Q2 в Белгия. Състезателят на Ферари трябваше да използва повече комплекти гуми интермедия от преките си съперници. В Q3 пистата вече беше достатъчно суха, за да позволи използването на сликове

Льоклер поведе след първите записани обиколки на състезателите. Петкратният победител в F1 дори подобри своя резултат и бе един от фаворитите за полпозишъна. В крайна сметка обаче той остана на 0.820 сек. от времето на Верстапен, записано в самия край на квалификационната сесия в Белгия. Въпреки този факт, Льоклер ще заеме първа стартова позиция в неделя заради санкцията на нидерландеца.

„Това не беше лоша квалификация, особено при тези променливи условия. В такива случаи винаги е трудно да събереш всичко заедно“, обясни Льоклер веднага след финала на сесията.

„Вложих много работа на тези условия, тъй като преди няколко състезания не се чувствах комфортно. Изглежда, че това в крайна сметка се е отплатило. Тръгнахме малко по-рано за последния бърз тур. Въпреки това полпозишънът определено нямаше как да бъде наш днес, тъй като Макс беше прекалено бърз“, продължи Льоклер. „Можеше да сме малко по-близо, но въпреки това имаме чудесна стартова позиция за неделя, така че нека видим как ще се развият нещата.“

Пилотът на Ферари не бе никак доволен от поведението на Кевин Магнусен от Хаас. Датчанинът се движеше с по-ниско темпо, тъй като се удари в стената. Въпреки това той блокира идващия зад него Льоклер.

„Беше наистина сложно. Кевин [Магнусен] се заби в стената пред мен, така че не успях да направя обиколка по-рано. След това имаш цялото това напрежение в последната обиколка, която трябва да направиш в тези условия“, обясни Льоклер.

Макар да потегля от полпозишън в неделя, Льоклер знае, че едва ли ще успее да спре колите на Ред Бул.

„Не беше лесно, но в крайна сметка всичко мина добре. „Въпреки това все още има доста работа за вършене, за да настигнем машините на Ред Бул“, завърши звездата на Ферари.

Другият пилот на Ферари остана пети след края на квалификацията. Испанецът минава с едно място напред заради наказанието на Верстапен.