Начало Избрани Льоклер: Трябва да намерим начин да запазим откъснатите парчета слюда в автомобила

Льоклер: Трябва да намерим начин да запазим откъснатите парчета слюда в автомобила

3636
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Георги Тодоров/LAP

Шарл Льоклер призова F1 да наложи правило, което да забранява пилотите произволно да изхвърлят парчета слюда от каските си. Пилотът на Ферари пострада по идентичен начин след като откъснат елемент от състезателния шлем на Макс Верстапен попадна в единия спирачен канал на автомобила на монегаска.

Според Льоклер, пилотите не могат да изчислят къде точно ще падне парчето от слюдата на дадена каска.

„Изобщо не съм ядосан на Макс. Очевидно е, че в този случай състезателите нямат вина“, сподели Льоклер.

„Трябва да намерим начин да запазим откъснатите парчета слюда в автомобила. Не може да замърсяваме пистата с тях, защото те могат да попаднат в някой автомобил и да причинят поражения.“

Льоклер и Верстапен стартираха състезанието на Спа от долната половина на грида заради наказания. В първата обиколка няколко автомобила минаха през зоната за сигурност и замърсиха асфалта, докато от повредения болид на Хамилтън започна да изтича течност. Британецът бе ударен от Фернандо Алонсо в първата обиколка и се оттегли от надпреварата.

Всъщност редица пилоти са откъснали слюда от своите каски за да виждат по-добре. Според Льоклер е било изключително трудно да избегнат всички боклуци на пистата.

„Би било добре, ако можем да намерим място за поставяне на откъснатите парчета стъкло вътре в автомобила. В тази конкретна ситуация някой губеше масло или нещо подобно, докато аз не можех да видя нищо с козирката на каската си. Всъщност голяма част от състезателите имаха проблеми с видимостта.“

„Първата възможност да премахнем ненужната слюда беше на правата. В крайна сметка се оказа, че навсякъде летят откъсвани парчета от каските на пилотите“, добави пилотът на Ферари.

В Международния спортен кодекс се посочва, че не трябва да се изхвърлят боклуци на пистата или в бокса. Междувременно премахването на откъснатите стъкла с цел подобряване на видимостта и изхвърлянето им на пистата не е привличало особено вниманието на стюардите. През сезон 2016 Международната автомобила федерация (ФИА) започна да разглежда този проблем. По-късно ръководният орган се отказа от разследване, тъй като не можа да намери задоволително решение парчетата слюда да бъдат съхранявани в кокпита.

„Предполагам, че е имало причини за отпадането на това правило, които не са ми известни. Но може би е имало и други решения. Не знам“. завърши Шарл Льоклер.