Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер: Всички се впускаме в неизвестното със спринтовата квалификация

Льоклер: Всички се впускаме в неизвестното със спринтовата квалификация

1305
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Четвърти и девети се класираха пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц в квалификацията във Великобритания, която определи стартовата решетка за първата в историята на Формула 1 спринтова квалификация. Нововъведението ще се проведе довечера и класирането в него ще подреди грида за неделната Гран при.

Във Ферари бяха доволни, че и двамата пилоти стигнаха до Q3 на толкова трудна писта като Силвърстоун. Разликата между тях бе по-малко от две десети от секундата, но Льоклер се класира пет позиции пред съекипника си.

„Много съм доволен от този резултат“, коментира Льоклер

„Всичко е значително по-сложно, когато пристъпваш към квалификация с толкова малко подготовка. Свършихме добра работа с максимално използване потенциала на колата. Като цяло се чувствах уверен, особено в Q1. В Q2 не бях на желаното ниво, но си върнах добро усещане за финалния сегмент. Мисля, че не можехме да се надяваме на повече.“

„Всички се впускаме в неизвестното със спринтовата квалификация – това ще е първата такава сесия в историята на Формула 1. Ще използваме втората тренировка, за да се подготвим максимално добре и да вземем колкото се може по-добър резултат.“

Сайнц не бе напълно удовлетворен от квалификацията. Испанецът обясни, че чувството зад волана не е било добро още от началото на сесията.

„Градих увереност с всяка обиколка, в Q2 направих силен тур. В последния си опит обаче изпитах по-голямо затруднение, което в комбинация с няколко малки грешки означаваше, че не завъртях по-добър тур в сравнение с Q2. Загубих десета или нещо подобно, което ми струва скъпо, тъй като разликите бяха изключително малки. Жалко, защото колата имаше скорост“, допълни Сайнц.

Спортният директор на Ферари Лоран Мекис отбеляза, че приоритет в работата на екипа е било състезателното темпо на SF21

„Подготвихме се внимателно за този уикенд. Знаем, че тук повече от всякога състезателното темпо е по-важно от представянето в една бърза обиколка. Спринтовата квалификация е съвсем ново предизвикателство за пилоти и отбори. Сега трябва да извлечем максимума от втората тренировка, за да сме на ниво и за Гран при надпреварата“, каза още той.