Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън спечели квалификацията във Великобритания

Хамилтън спечели квалификацията във Великобритания

5441
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели квалификацията, която определи стартовата решетка за спринтовата квалификация за Гран при на Великобритания. На 0,075 сек от него остана Макс Верстапен (Ред Бул). Трети се класира Валтери Ботас.

Температурата на въздуха бе малко над 25 градуса в началото на сесията, тази на пистата – 40 градуса. Времето бе все така слънчево, топло и сухо, без никакви шансове за дъжд. Трибуните бяха препълнени. Организаторите от Силвърстоун се похвалиха преди няколко дни, че всички билети са разпродадени.

При променения формат пилотите използваха само софт в квалификацията

Освен това за този вариант на състезателния уикенд отпадна правилото да стартират в неделната Гран при с гумите, с които са дали най-добрите си постижения в Q2.

Пилотите на Макларън бяха сред първите пилоти на пистата. Те не работиха с меките гуми в единствената свободна тренировка в петък. След първите обиколки Ландо Норис оглави класирането с 1:28.277 мин. Той бе изместен от там от Валтери Ботас, който бе задминат Люис Хамилтън. Шарл Льоклер записа трето време. Макс Верстапен излезе пръв с 1:27.160 мин (-0,409 сек от постижението на Хамилтън). Карлос Сайнц пък успя да мине пред съекипника си Льоклер.

Фернандо Алонсо постигна четвърто време, а в зоната на изпадащите бяха Даниел Рикиардо, Николас Латифи, Ланс Строл, Мик Шумахер и Никита Мазепин. Състезателят на Макларън се измъкна от там с шесто време, избутвайки Себастиан Фетел 16-ти. Норис пак излезе трети.

В самия край на Q1 имаше доста размествания и в крайна сметка битката не продължиха Юки Цунода, Кими Райконен, Латифи, Шумахер и Мазепин.

Първото време в Q2 бе на Хамилтън – 1:26.602 мин

Ботас бе на 0,164 сек зад него. Верстапен излез пръв с 1:26.504, Перес бе четвърти. В зоната на изпадащите бяха Пиер Гасли, Джордж Ръсел, Алонсо, Строл и Антонио Джовинаци.

5 минути преди края на сегмента всички бяха по боксовете, малко след това всичките 15 пилоти се върнаха на пистата. Хамилтън записа 1:26.023 мин – с 0,481 сек по-бърза от постижението на Верстапен. Ръсел влезе в Q3 – със седми резултат, предизвиквайки бурна реакция от трибуните. Това означаваше, че в последната част на квалификацията не продължи Алонсо – за 0,025 сек, както и Гасли, Окон, Джовинаци и Строл.

Верстапен имаше проблем да загрее гумите си и каза по радиото, че задните са твърде студени в началото на обиколката.

В началото на Q3 никой не бързаше да излиза

В крайна сметка Сайнц излезе пръв, последван и от останалите пилоти с изключение на Ръсел. Първото време бе на испанския пилот на Ферари – 1:27.638. Хамилтън даде 1:26.134, Верстапен бе с 0,172 сек по-бавен. Ботас се нареди трети пред Перес (+0,710 сек), Норис, Рикиардо, Льоклер, Сайнц. Макс се оплака по радиото, че предното крило не работи.

При последните опити Ръсел направи квалификационна серия и даде седмо време. Хамилтън бе по-бърз от предишния си бърз тур до последния завой, където сбърка. Верстапен обаче не успя да подобри постижението на Люис и остана на 0,075 сек зад англичанина. Четвърти се нареди Льоклер, следван от Перес, Норис, Рикиардо, Ръсел, Сайнц, Фетел.