Начало Избрани Льоклер вярва, че Ферари ще постигне успехи под ръководството на Васьор

Льоклер вярва, че Ферари ще постигне успехи под ръководството на Васьор

903
0
Фредерик Васьор и Шарл Льоклер, Ферари
Фредерик Васьор и Шарл Льоклер. снимка Ферари

Шарл Льоклер вярва, че Ферари ще постигне успехи под ръководството на Фредерик Васьор. Състезателят от Монако напълно подкрепя действията на френския специалист въпреки тежкото началото на сезона за Скудерията.

Васьор застана начело на Ферари в началото на тази година. 54-годишният инженер замени на този пост Матия Биното, който подаде оставка малко след финала на сезон 2022

Ферари финишира на второ място при конструкторите през миналогодишната кампания. Скудерията обаче се сблъска с редица проблеми. Те бяха свързани с лоша надеждност на мотора, стратегически грешки и проблеми с гумите. Това в крайна сметка коства поста на Биното. Швейцарско-италианският инженер се раздели с Ферари след като прекара в екипа повече от 25 години.

На негово място Ферари назначи Фредерик Васьор. Французинът има сериозен опит в моторните спортове и F1. Преди това той работеше в Рено и ръководеше екипа на Заубер/Алфа Ромео.

Васьор имаше трудни първи месеци като ръководител на Ферари. Французинът „наследи“ автомобил, разработен и под ръководството на Биното. Подобно на миналата година, SF-23 имаше доста силно темпо в една обиколка, но в състезанията изоставаше сериозно заради високата деградация на гумите. В момента Ферари заема четвъртото място при конструкторите и изостава със 146 точки от Ред Бул.

Мнозина анализатори вярват, че Васьор е правилният човек за Ферари най-вече заради добрите си отношения с Льоклер. През годините двамата работиха заедно в малките формули преди да се засекат в Заубер и Ферари

Льоклер категорично подкрепя подхода на Васьор. Монегаскът вярва, че той прави всичко възможно, за да върне екипа към върха.

„Смятам, че Фред едва сега започва този процес. Досега той основно се опитваше да анализира ситуацията възможно най-бързо, за да направи най-добрите промени за бъдещето“, сподели Льоклер.

„По-голямата част от работата ще бъде свършена оттук нататък. Нека да видим какво ще стане. Лично аз разговарям много с него и знам какви са средносрочните и дългосрочните му планове за отбора. Мога да заявя, че съм изцяло зад него и му имам пълно доверие“, продължи Льоклер. „Затова съм сигурен, че това е правилният избор и че той е в правилната посока за отбора. Но да, нека да изчакаме и да видим какво ще стане“, добави пилотът на Ферари.

Този уикенд Льоклер ще се състезава в Монако. До момента 25-годишният състезател няма нито един успех в домашната си Гран при. През 2018 г. той отпадна след като получи повреда в спирачките и се удари в задната част на болида на Брендън Хартли. Година по-късно Льоклер също се оттегли заради контакт със стената в опит да изпревари Нико Хюлкенберг

През 2021 г. Льоклер спечели квалификацията, макар и да се удари в Q3. След това той получи повреда в своя автомобил, която му попречи да стартира в състезанието. Миналата година монегаскът водеше комфортно преди да загуби няколко места заради грешка в стратегията. В крайна сметка Льоклер остана четвърти при развяването на карирания флаг.