Начало Автомобили Лондонските таксита може да бъдат заменени от Nissan NV200

Лондонските таксита може да бъдат заменени от Nissan NV200

220
0
london,nissan,NV200

След като преди година компактният ван Nissan NV200 спечели конкурса за новото такси на Ню Йорк, сега японската компания ще се опита да повтори успеха си, като се надява нейния модел да замени традиционните лондонски кеб-ове. Основният акцент в предложението са намаляване разходите за гориво и постигане на по-чиста атмосфера в мегаполиса.
За получаване на сертификат за лондонско такси, Nissan NV200 е преработен така, че да отговаря на стандартите на TfL (Traffic for London), организация, регулираща системата за транспорт в Лондон. Сред тези изисквания са възможността за поместване в салона на пътник в инвалидна количка и радиус на завой от 7,6 метра. Последното изискване е официален стандарт за всички таксита, свързано с тесен участък пред хотел Савой, пред който автомобилите трябва да могат да обръщат посоката с една маневра.
Автомобилът се задвижва от 1,5-литров дизелов двигател с мощност 89 к.с. (2-литров бензинов агрегат в Ню Йорк), комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. Средният му разход възлиза на 5,3 л/100 км., което е с 50% по-малко от този на познатите кеб-ове, а нивото на вредни емисии възлиза на 139 гр/км (70 гр. по-малко).
Според японците с новият автомобил шофьорите на таксита ще спестяват до 1000 паунда годишно, а ако бъдат заменени всички таксита от парка на Лондон с NV200, то годишното количество на отделяния СО2 в града ще се намали с 37970 тона (равностойно на засаждането на 10 000 акра гора ежегодно).
Освен икономичен и екологичен, автомобилът предлага и достатъчно комфорт за използващите ежедневно този вид транспорт близо 300 000 пасажери – плъзгащи се врати от двете страни, места за петима (трима на задните седалки и две на сгъваеми срещу тях), като предната седалка е премахната за повече пространство за багаж.
През следващата година в столицата на Великобритания започват тестовете и на електрическа версия e-NV200 на модела.