Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лопес иска още по-строги ограничения на разходите в F1

Лопес иска още по-строги ограничения на разходите в F1

34
0
Жерар Лопес

Люксембургският бизнесмен и собственик на Лотус във Формула 1 Жерар Лопес се надява отборите да се договорят за още по-стриктно изразходване на разходите. Шефът на Гении Кепитъл не вижда причина, поради която да не може да се сложи горна граница на харчовете. Желанието му обаче може да се окаже особено трудно осъществимо след миналогодишните разправии относно настоящата договорка (Resource Restriction Agreement – RRA). В продължение на месеци се носеха слухове за това, че отделни отбори (най-често споменавани бяха Ферари и Ред Бул) не спазват ограниченията.

Ситуацията се усложнява от факта, че точно Ферари и Ред Бул, както и Заубер и Торо Росо, напуснаха асоциацията на екипите в Гран при (FOTA). По принцип всички заявиха желание да продължат да работят в името на спорта с цел намаляване на разходите, но преговорите между тимовете никога не са били лесни.

В момента няма как отбор да излезе на печалба. Може да стигне до избиване на разходите, ако се спазва строго ограничение на харчовете. Надяваме се такива лимити да бъдат наложени. В крайна сметка всичко, за което се състезаваме, било то спонсори, точки или пари, се влага обратно в това автомобилите да стават все по-бързи – заяви Лопес.

Според него горната граница трябва да е ясно определена и да не се надскача, макар да признава, че това е крайно трудно задача.

Няма да давам число, тъй като мнозина са опитвали и не са успявали да се справят. Но в други спортове се вижда успешно прилагане на подобна философия. В НБА например има лимит на заплатите. Ако се прилага правилен метод на наблюдение, ще се получат и необходимите резултати. Става дума за това дали всички желаят да се съобразяват или не – допълни Лопес.

Той призна, че в Лотус също са обмисляла да напуснат FOTA, но не са взели още конкретно решение какво ще правят.