Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лорънс Строл купи голям дял от Астън Мартин

Лорънс Строл купи голям дял от Астън Мартин

1586
0
Лорънс Строл
Лорънс Строл, снимка: АТР

Собственикът на Рейсинг Пойнт Лорънс Строл е закупил голям дял от Астън Мартин. Консорциум, воден от канадския милиардер, е взел 16.7% от акциите на британския производител на стойност 182 млн. паунда. Така Строл ще заеме поста изпълнителен директор.

За такава сделка съобщиха racefans.net и Autocar след съвместно разследване още в края на миналата година. В резултат на нея от 2021 г. тимът на Рейсинг Пойнт ще бъде прекръстен на Астън Мартин. Наскоро британската компания обяви, че напуска германския шампионат за туристически автомобили DTM.

Доскоро над 60% от акциите на Астън Мартин принадлежаха на частните инвестиционни компании Investindustrial и Adeem. Цената на акциите обаче спадна с около 75% от 2018 г. насам, когато фирмата излезе на борсата.

В същото време партньорството между Астън Мартин и Ред Бул ще продължи до пълното завършване на проекта Valkyrie, развиван заедно от двете страни. В момента Астън Мартин е основен спонсор на тима на Дитрих Матешиц и това ще продължи до края на сезона. Сътрудничеството за 2021 г. няма да бъде продължено.

В официалното съобщение на Ред Бул се казва, че тимът е съгласен да освободи Астън Мартин от ексклузвината клауза да работи само с отбора от Милтън Кийнс. И това ще позволи на Астън Мартин да финансира и участва в различни други дейности във Формула 1.

Астън Мартин
снимка: Ред Бул