Начало Moto News Лоренцо тръгва първи в Португалия

Лоренцо тръгва първи в Португалия

42
0

Миналогодишният победител в Ещорил – Хорхе Лоренцо с Ямаха, спечели полпозишъна в квалификацията за Гран при на Португалия, след като даде най-добро време и във всичките свободни тренировки от началото на уикенда.

В момента Лоренцо е на втора позиция в шампионата, на 30 точки зад съотбоника си Валентино Роси. Затова испанецът знае, че единствено победа утре ще запази шансовете му за титлата достатъчно добри, тъй като до края на сезона остават само 4 състезания.

Роси обаче даде с две десети от секундата по-слабо време в квалификацията днес и утре ще стартира втори. Мотоциклетите на заводския отбор на Ямаха имат зпециална разцветка за това състезание, посветена на новия модел на Фиат – Пунто Ево.

До тях пък се нареди завърналият се в Гран при за Дукати – Кейси Стоунър, който отсъства от последните три надпревари заради здравословни проблеми. Той обаче показа, че вече се чувства много по-добре и даде време само с половин десета от секундата по-слабо от това на световния шампион.

Четвърти ще стартира Дани Педроса. Неговият екип – заводският отбор на Хонда обяви днес, че ще продължи супер-успешното си партньорство с основния си спонсор Репсол, с който спечели 9 световни титли в последните 15 години. Педроса даде с около половин секунда по-слабо време от това на сънародника си Лоренцо.

Пети се нареди чудесно представящият се този сезон пилот на Монстер Тек 3 Ямаха – Колин Едуардс, а зад него остана французинът Ранди де Пюние (LCR Хонда), който преди няколко дни поднови договора си с отбора за още една година.

Утре трета редица на стартовата решетка ще включва Лорис Капироси, (Сузуки), Андреа Довициозо (Хонда) и Ники Хейдън (Дукати), класирали се съответно седми, осми и девети.

Първата десетка пък днес завърши Мика Калио (Прамак Дукати), който също е по-спокоен за бъдещето си, след като преподписа договора си с настоящия свой работодател за още една година).

Ето и каква ще е стартовата решетка за утрешната Гран при на Португалия:

1 Хорхе Лоренцо, Fiat Yamaha Team 1’36.214
2 Валентино Роси, Fiat Yamaha Team + 0.260
3 Кейси Стоунър, Ducati Marlboro Team + 0.314
4 Дани Педроса, Repsol Honda Team + 0.488
5 Колин Едуардс, Monster Yamaha Tech 3 + 0.928
6 Ранди Де Пюние, LCR Honda MotoGP + 1.234
7 Лорис Капироси, Rizla Suzuki MotoGP + 1.275
8 Aндреа Довициозо, Repsol Honda Team + 1.327
9 Ники Хейдън, Ducati Marlboro Team + 1.440
10 Mика Калио, Pramac Racing + 1.599
11 Aлекс Де Анджелис, San Carlo Honda Gresini + 1.608
12 Джеймс Тосланд, Monster Yamaha Tech 3 + 1.609
13 Tони Елиас, San Carlo Honda Gresini + 1.697
14 Николо Канепа, Pramac Racing + 1.828
15 Крис Вермюлен, Rizla Suzuki MotoGP + 2.128
16 Mарко Меландри, Hayate Racing Team + 2.324
17 Габор Талмаши, Scot Racing Team MotoGP + 3.106