Начало Formula E News Лотерер донесе първи полпозишън на Порше във Формула Е

Лотерер донесе първи полпозишън на Порше във Формула Е

440
0
Андер Лотерер, снимка: Формула Е

Андре Лотерер донесе първи полпозишън за Порше във Формула Е. Той бе най-бърз в квалификацията за еПри на Мексико, 4-и кръг от електрическия шампионат.

Втори се нареди Мич Еванс с Ягуар, а 3-и Паскал Верлайн от Махиндра. Последният обаче ще потегли от дъното на колоната.

Още преди квалификацията стана ясно, че в колите на Жером Д’Амброзио и Верлайн нерегламентирано са били свалени пломбите от скоростната кутия, за да могат в тима на Махиндра да подменят компоненти по нея. Затова те получиха по 40 места наказание на грида и ще стартират последни.

В първата квалификационна група най-бърз беше Сам Бърд от Върджин, следван от лидера в шампионата Щофел Вандоорн (Мерцедес), Оливър Роуланд, Лукас ди Граси и Максимилян Гюнтер.

От втората квалификационна група Еванс, Ник де Врийс, Лотерер и Верлайн окупираха първите 4 места и пратиха Бърд 5-и. Да Коща стана 6-и.

От третата Дани Абт изобщо не участва след тежък инцидент в тренировките, а само Фрийнс успя да се вмъкне в топ 6, заемайки 6-ата позиция. В последната 4-а група Буеми бе най-бърз, въпреки грешка на последния завой и се нареди 5-и в общото класиране.

Така Бърд остана 6-и и запази правото да кара в Суперпола, а Фрийнс 7-и и бе извън финалната битка. Освен Сам, за решителната борба се класираха още Буеми, Верлайн, Лотерер, Де Врийс и Еванс.

В Суперпола Бърд първи излезе и записа недобро време. След него Буеми вървеше много силно и имаше половин секунда аванс. Но накрая загуби много и завърши само с 0.080 сек пред Бърд.

Верлайн изпревари Буеми с 0.164 сек и поведе в класирането. Веднага обаче той бе изместен от Лотерер, който свали близо 0.3 сек. Де Врийс сбърка на завой 3 и остана зад лидера и зад Верлайн. Последен кара Еванс, който остана само на 0.063 сек от Лотерер и ще потегли 2-и.

След наказанието на Буеми 3-и ще стартира Де Врийс (Мерцедес), следван от Буеми и Бърд. Шампионът Жан-Ерик Верн от екипа на DS Techeetah ще потегли 8-и, а Вандоорн едва 10-и.