Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус имат проблеми със събирането на пари за входящата такса?

Лотус имат проблеми със събирането на пари за входящата такса?

36
0
Лотус

Лотус може би имат проблеми със събирането на парите за входящата такса за тазгодишния шампионат на Формула 1. Това е поредният от цяла серия слухове относно финансовото състояние на отбора от Енстън.

Последните приказки се породиха от новината, че отборът ще пропусне първия предсезонен тест, който ще се проведе на пистата Херес в края на януари. Официално техническият директор Ник Честър обясни, че изпитанията не съвпадат с развойната програма. Това обаче не бе прието за съвсем чиста монета на фона на финансовите затруднения на Лотус, станали обществено достояние през 2013 г.

Трудната ситуация с парите бе потвърдена от резервния пилот за миналия сезон Давиде Валсеки. Той вероятно ще напусне екипа, но междувременно разкри, че не е получил заплатата си за предходната година.

След 2013-та, когато пътувах много, но не стигнах до писта, искам да се върна към носенето на състезателен екип и каска. Вярно е, че се ядосах, когато Лотус предпочетоха Хейки Ковалайнен (за заместник на Кими Райконен в последните два старта – б.р.). Смятах, че моята воля ще надделее спрямо пилот като финландеца, който е в края на кариерата си. Сега не крия желанието си да отида в Индикар – обясни Валсеки пред италиански уебсайт.

Давиде допълни, че вероятността да напусне Формула 1 е много висока заради платени пилоти „като мексиканците и венецуелците”.

Заплатата ми беше като на сервитьор дори според контракта, но още не са ми платили – заяви той. – Сигурен съм обаче, че ще покрият всичките си задължения в момента, в който са в състояние да го сторят. Благодарен съм на Лотус за това, че ме направиха трети пилот без да искат нищо в замяна. Не мога да се оплача. Пробвайте да си намерите такава работа, без да извадите и едно евро! Говорим за отбор, който може да продаде мястото за поне 2-3 милиона евро.

Входящата такса се увеличиха сериозно през последните години. За всеки един отбор тя се формира от твърда база и допълнителни пари въз основа на спечелените предходния сезон точки. В случая на Лотус това означава $500 000 плюс 315x$5000, тоест $2 075 000 за 2014 г. Шампионите плащат по $6000 на спечелена точка, така че за Ред Бул таксата възлиза на $4 076 000.