Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус изпробват двоен DRS на Хокенхайм

Лотус изпробват двоен DRS на Хокенхайм

84
0
Кими Райконен

Лотус изпробват на пистата Хокенхайм новия си двоен DRS, като в първата тренировка болидът на Кими Райконен бе със системата. От тима нарекоха новия пакет строго секретен. Системата пък първо се появи в автомобилите на Мерцедес и отне доста време, докато бъде установена легалността й. В крайна сметка всичко е в духа на правилата, а повечето останали екипи заявиха по-рано тази година, че анализират устройството, но ще разработват свои версии единствено в случай, че установят значителни предимства.

Именно отборът от Енстън бе единият източник на нескончаеми оплаквания от двойния DRS в първите стартове. Сега Лотус вече имат вариант на системата и се надяваха да натрупат колкото се може повече километри с нея. В първата сесия това не бе възможно, тъй като трасето бе мокро.

Вероятността устройството да се ползва в състезанието е малка, тъй като първоначалните проверки са насочени към установяване предимствата на дизайна, дали всичко работи нормално и т.н. Освен това двойният DRS е ценен на трасета с по-високо ниво на аеропритискане и Лотус се надяват да могат да го използват през втората половина от сезона.

Подробности за DDRS-а на Лотус засега липсват, но се смята, че е напълно различен от този на Мерцедес, въпреки че използва същите вратички в правилата. Вместо да насочва въздух към предното крило (както е при екипа от Бракли) основната цел на системата при Е20 е да влияе на потока около задното крило. Резултатът е увеличение скоростта на правите.

Техническият директор на тима Джеймс Алисън обясни още през април, че Лотус анализират системата на Мерцедес, за да преценят дали нужните усилия за производството й си струват с оглед на предимствата.