Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус отново най-добри от малките екипи

Лотус отново най-добри от малките екипи

61
0
Хейки Ковалайнен

Лотус за втора поредна година станаха най-добри сред трите най-малки екипа във Формула 1 и заеха 10-то място в подреждането при конструкторите във Формула 1 за 2011 г., изпреварвайки Върджин и Испания Рейсинг.

Тази минипобеда в световния шампионат е особено важна за отбора, тъй като парите, които ще получи благодарение на това класиране (около $25 млн.) са жизненоважни за оцеляването му, призна малко преди състезанието Тони Фернандес.

Почти се разплаках днес! Извън себе си съм от радост. Две години упорита работа се отплатиха днес и беше невероятно да наблюдавам как и двете ни коли стигат финала. Черешката на тортата бе победата над едното от Рената – това означава много за мен, тъй като винаги съм твърдял, че добрите хора печелят – коментира собственикът на екипа. – Сега нямаме търпение да започнем новия си живот като Катерам, докато се сбогуваме с Тийм Лотус. Колин, надяваме се, че си горд с нас и да ни наглеждаш дори като Катерам F1 Тийм. Знаем, че и там ще ти дадем повод да се гордееш – обърна се символично Тони към легендарния Колин Чапман.

В самата надпревара Хейки Ковалайнен и Ярно Трули бяха 16-ти и 18-ти. Финландецът изгради чудесен ритъм след прекрасния си старт, изкарвайки цялата дистанция без проблеми, за което още веднъж благодари на отбора си. Съотборникът му определи състезанието си като стандартно.

Много труден за Испания Рейсинг нарече изминалия сезон Колин Колес, но въпреки всичко благодари на пилотите, механиците и целия си екип, допълвайки, че се гордее с тях. Състезателите му и днес имаха нелек ден. На старта се включи антиблокиращата система на Витантонио Лиуци и той изтърва всичките си съперници при потеглянето. Към края пък повреда на алтернатор го принуди да спре.

При Даниел Рикиардо пък меките гуми се износиха прекалено бързо и се наложи да сложи медиум по-рано от предвиденото. С по-твърдата смес пък му отнемаше по-дълго време да ги загрее, но след това поне времената му се подобриха. Дотогава нямаше как да настигне съперниците.

Бяха наистина добри шест месеца и съм щастлив от това как протече сезонът, въпреки че винаги искаш повече. Научих много. Благодаря на Испания Рейсинг и Ред Бул за това, че ми дадоха възможност – допълни австралиецът.

Във Върджин Жером Дамброзио се радваше на едно от най-добрите си състезания до момента, докато Тимо Глок бе пуснат твърде рано от бокса и една от гумите му изпадна на излизане.