Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус продължава да търси спонсори

Лотус продължава да търси спонсори

37
0
Лотус

В спортен план екипът на Лотус върви чудесно с постигнатите две победи в последните 5 състезания във Формула 1. В икономически аспект обаче отборът продължава да изпитва трудности и това може да се превърне в големия препъни камък при евентуална борба за титлата. Собствениците от Genii Capital продължават да правят опити да привлекат инвестиции в екипа, като последната крачка бе привличането на бизнесмена Андрю Руън в управителния съвет.

Както бе обяснено от отбора, привличането на Руън не е свързано с финансово участие. Идеята на неговото идване е да бъдат намерени инвеститори, защото според запознати в бюджета на отбора има дефицит от двуцифрено число в милиони долари. Именно заради това и собственика Жерар Лопес обикаля Близкия изток в търсене на спонсор или инвеститор. Досега обаче до сделка не се е стигнало, според слуховете заради високите изисквания на Genii Capital.

За да се запази счетоводната ликвидност от холдинга са посегнали към своята мрежа от фирми. Руън очевидно е вероятно част от тази мрежа, което обяснява поставянето му начело на надзорния съвет на Лотус.

От отбора възлагаха големи надежди за привличането на групата Honeywell за спонсор на отбора. И въпреки че колите бяха боядисани в червено още през зимата (част от това още може да се види), до договор не се стигна. Това утежни разговорите с потенциални инвеститори и дори според запознати се е стигнало до там, Райконен да заплаши да не замине за изливане на седалка заради неполучен транш по неговия личен договор. Този проблем явно е решен, защото финландецът участва в първите два старта и дори спечели в Австралия.

Но нещата явно не вървят към подобряване. Според London Evening Standard самият Руън си има собствени проблеми. Описваният от Sunday Times като „най-успелият бизнесмен в областта на недвижимите имоти, за когото никой не е чувал“ се съди със своя бивш съдружник Джералд Смит във Върховния съд в Лондон за 100 млн. лири.