Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус с нов спонсор, Булие твърди, че финансите за 2013 г. са...

Лотус с нов спонсор, Булие твърди, че финансите за 2013 г. са уредени

59
0
Ерик Булие

Тимът на Лотус обяви привличането на нов спонсор – Саксо Банк. Присъединяването на датската инвестиционна институция към портфолиото на екипа, за който се твърди, че е в особено сериозни финансови затруднения, се свързва с Марко Соренсен. 23-годишният пилот кара през последните две години във Формула Рено 3.5 точно с Лотус, като бе съответно шести и седми в генералното класиране.

Финансовите параметри на споразумението не са известни. От Лотус отбелязаха, че Саксо Банс става част от портфолио, включващо Майкрософт, Клиър и Рексона от Юниливър, Кока-Кола (с Бърн).

Саксо Банк предприемат вълнуващ и активен подход към това ново партньорство и нямаме търпение да работим заедно – заяви шефът на екипа Ерик Булие.

Той заяви, че финансовата платформа, необходима за тима през 2013 г., е налице и няма да има затруднения като през миналия сезон.

Не може да има друга година като 2013-та, не искаме това. Желанието ни е да разполагаме с дългосрочна стабилност. Преминахме през доста дискусии заедно с акционерите ни, взехме определени решения и бе проведен процес на преструктуриране през последните седмици. Смятам, че отборът е в добра форма и със сигурност има гаранции относно оперативните финансови нужди. Отборът е стабилизиран поне за 2014-та и малко след това. Надявам се да се борим пак за подиуми през предстоящия сезон – допълни Булие.

Главният изпълнителен директор на Лотус Патрик Луи бе заменен от Матю Картър. От Енстън обаче освен Кими Райконен си тръгнаха още редица специалисти, като техническият директор Джеймс Алисън напусна още преди средата на миналия сезон. Той бе последван от доста хора, което допълнително наля вода в мелницата на слуховете за финансовите проблеми на тима. Райконен не бе получил нищо от заплатата си поне до Гран при на Абу Даби през 2013-та, а наскоро и третият пилот Давиде Валсеки призна, че не е видял нищо от възнаграждението си, нищо, че то далеч не е толкова високо като на Кими.

Съществува разногласие и по отношение на информацията относно сделката с Куантум Моторспортс. Аутосторт твърдят, че тя все още е възможна, но в различна конфигурация, както и че разговорите продължават. Според Скай Спортс пък всякакви дискусии са прекратени.