Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус ще гласуват против правилото за 107-те процента

Лотус ще гласуват против правилото за 107-те процента

21
0

Вероятно опитите за връщане на правилото за 107-те % в квалификациите от Формула 1 ще се провали през 2010 година.

Президентът на ФИА Жан Тод и шефът на спорта Бърни Еклестън коментираха в Бахрейн, че биха върнали правилото, чието свойство е да изключва неконкурентните коли от грида. Съответно промяна още през тази година би изисквала одобрението на всички отбори.

По този повод пред „GP Week“ техническият директор на Лотус Майк Гаскойн коментира: „Лично аз бих гласувал с „не“, тъй като сезонът започна и това не беше в правилата… Ние обаче влизаме в това правило, така че не ни и пука.“

Ако това правило важеше в Бахрейн, то при 107 % от времето на Себастиан Фетел колите на Върджин и Лотус действително щяха да се класират. Проблемът щеше да бъде за Испания Рейсинг. Гаскойн обаче подчертава, че това правило би било несправедливо за испанския екип с оглед ограниченията при тестовете.

Няма тестове. Тогава как биха успели от Испания Рейсинг да станат по-силни, ако им казвате: „Не можете да карате?“ – добавя техническият директор на Лотус.

За да бъде внедрено правилото през 2011 година, ще бъде необходимо мнозинство от 70 %, като Стефано Доменикали от тима на Ферари вече потвърди, че би гласувал положително.