Начало Избрани Лоусън ще кара за Алфа Таури в поне още един старт

Лоусън ще кара за Алфа Таури в поне още един старт

15304
0
Лиам Лоусън
Лиам Лоусън, снимка Ред Бул Контент Пуул

Лиам Лоусън ще кара за Алфа Таури в поне още един старт. Екипът от Фаенца потвърди участието на новозеландеца в предстоящата Гран при на Италия. От Алфа Таури също така обявиха, че Лоусън ще бъде титуляр до пълното възстановяване на Даниел Рикиардо.

Лоусън направи неочакван дебют в F1 миналия уикенд. 21-годишният състезател замени Даниел Рикиардо в тима на Алфа Таури. Австралиецът претърпя инцидент във втората свободна тренировка и контузи лявата си ръка. В края на миналата седмица Рикиардо претърпя успешна операция и продължава възстановяването си

Лоусън записа първо участие с болид от F1 през 2023 г. Миналата година той участва в общо три свободни тренировки с екипите на Ред Бул и Алфа Таури. Младият новозеландец показа добра скорост, въпреки че няма много натрупани километри с болида AT04. В крайна сметка той финишира на 13-та позиция в състезанието на пистата „Зандвоорт“. По-интересен бе фактът, че Лоусън остана пред своя съотборник Юки Цунода.

Вчера Алфа Таури обяви пилотския си състав за Гран при на Италия. В него отново попада името на Лоусън. Младежкият отбор на Ред Бул потвърди, че 21-годишният състезател ще бъде титуляр до пълното възстановяване на Рикиардо.

„Радваме се, че операцията на Даниел премина успешно и че той вече е на път да се възстанови. Надяваме се скоро да го видим отново на пистата когато е напълно здрав. Дотогава можем да потвърдим, че Лиъм, който свърши добра работа при трудни обстоятелства в Зандвоорт, ще продължи да кара заедно с Юки, започвайки от домашното ни състезание този уикенд в Монца“, се казва в съобщение на Алфа Таури.

От Ред Бул споделиха допълнителна информация относно Рикиардо. Според д-р Хелмут Марко, контузията на австралиеца е по-сериозна от очакваното. Това най-вероятно няма да позволи на Даниел да се включи както в Италия, така и в Сингапур и Япония. Двата старта в Азия ще се проведат през третата и четвъртата седмица на месец септември. В същото време Франц Тост обяви, че Лоусън ще прекара повече време в симулатора, за да бъде напълно готов за домашния уикенд на Алфа Таури в Монца.