Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лоусън все още не мисли за преминаване в F1

Лоусън все още не мисли за преминаване в F1

203
0
Лиам Лоусън, Ред Бул
Лиам Лоусън, снимка Ред Бул Контент Пуул

Лиам Лоусън все още не мисли за преминаване в F1. 21-годишният състезател заяви, че в момента е напълно фокусиран върху участието си в японския шампионат с едноместни болиди Супер Формула.

Лоусън е част от академията за млади пилоти на Ред Бул. Новозеландецът прекара последните две кампании във Формула 2. Миналата година той финишира на трето място в крайното класиране зад шампиона Фелипе Другович и втория Тео Пурчер. През 2021 г. той караше автомобил на Ферари в DTM и дори стана вицешампион в германския автомобилен шампионат

Лоусън бе един от фаворитите за заемането на овакантеното от Пиер Гасли място в Алфа Таури. 21-годишният състезател участва в общо три свободни тренировки през изминалата кампания. От Ред Бул обаче решиха да наемат Ник де Врис. В същото време Лоусън стана официален резервен пилот на Ред Бул и бе изпратен в японския шампионат Супер Формула.

Младият новозеландец направи страхотно впечатление в Япония след като спечели първия си старт от Супер Формула във Фуджи. След това той записа още две класирания в топ 5. В края на миналия уикенд Лоусън спечели надпреварата на пистата Аутополис и поведе във временното класиране.

Доброто представяне на Лоусън веднага породи спекулации, свързани с F1. Новозеландецът е спряган за заместник на Ник де Врис в Алфа Таури. До момента световният шампион във Формула Е за сезон 2020-21 не отговаря на големите очаквани на Ред Бул. Нидерландецът няма нито едно класиране в топ 10 и претърпя няколко инцидента. Това накара д-р Хелмут Марко да заяви, че Де Врис е получил жълт картон.

В края на миналия уикенд Лоусън коментира слуховете, свързани с F1. Пилотът на Team Mugen даде да се разбере, че неговият приоритет е да постигне успех в Супер Формула.

„Това е добър момент заради това, че ме поставя начело на шампионата. Честно казано в момента мисля само за това“, сподели Лоусън.

„Искам да завърша годината и да се боря за шампионата. Вярвам, че това ще ми даде най-добрата възможност за следващата година. Що се отнася до случващото се [във Формула 1], то е напълно извън моя контрол. Просто съм щастлив, че спечелих още един старт в Супер Формула.“

По-рано този месец д-р Марко каза, че Де Врис няма да бъде освободен след старта в Испания. Съветникът на Ред Бул все пак призова нидерландецът да подобри представянето си.

„Нищо няма да се случи през следващите три състезателни уикенда. Разговаряхме с Де Врис и той е съгласен с оценката ни, че трябва да постигне подобрение. Изоставането от съотборника му Юки Цунода, който се справя отлично с работата, е твърде голямо“, каза д-р Марко.