Начало Други Лундгаард ще кара за Ероу Макларън през 2025 г.

Лундгаард ще кара за Ероу Макларън през 2025 г.

10
0
Кристиан Лундгаард
Кристиан Лундгаард, снимка Индикар

Кристиан Лундгаард ще продължи кариерата си в Ероу Макларън. Датчанинът ще замести Александър Роси през сезон 2025 в Индикар и ще кара автомобил №7. Негови съотборници ще бъдат Пато О’Уорд и Нолан Сийгъл.

Лундгаард е бивш възпитаник на академията на Алпин. 22-годишният състезател представляваше френския производител във Формула Рено, Формула 3 и Формула 2. До края на 2021 г. Лундгаард караше във Формула 2 и дори спечели няколко победи. Най-добрият му резултат беше седмо място в крайното класиране през 2020 г. В средата на 2021 г. той записва първия си старт в Индикар

В началото на 2022 г. Лундгаард напуска F2 и академията на Алпин и се насочва към САЩ. Датчанинът подписва договор с Rahal Letterman Lanigan Racing и кара един от автомобилите на отбора.

Лундгаард записва първия си подиум във втория старт на пистата Индианаполис. След това той става новобранец на годината и финишира 14-ти в крайното класиране.

Миналата година Лундгаард записа първия си успех в Индикар по улиците на Торонто. До края на сезона той записа още няколко силни резултата и финишира осми в крайното класиране.

Този сезон Лундгаард продължава със силното си представяне. Младият датчанин финишира трети в надпреварата на пистата Индианаполис. В момента той заема 11-то място във временното класиране.

По-рано тази седмица стана ясно, че Лундгаард напуска Rahal Letterman Lanigan Racing в посока Ероу Макларън. Там той ще замести опитния Александър Роси.

„Развълнуван съм, че плановете ми за 2025 г. и по-нататък са определени. Също така съм развълнуван, че ще карам за Ероу Макларън“, сподели Лундгаард. „Много уважавам Зак [Браун], Гавин [Уорд], Тони [Канаан] и екипа. Мисля, че Пато [О’Уорд], Нолан [Сийгъл] и аз ще работим добре заедно.“

„Фокусиран съм на 100% върху това да завърша този сезон силно с Rahal Letterman Lanigan Racing. До края на сезона остава още много. Това е огромна тежест от раменете ми, която, надявам се, ще ми позволи да се състезавам по най-добрия начин през следващите девет състезания“, добави датският състезател.

Междувременно Роси обяви раздялата си с Ероу Макларън и благодари за всичко на тима. Американецът тепърва ще обяви бъдещите си планове

„Престоят ми в Ероу Макларън, макар и само за два сезона, беше ползотворен в много отношения. Благодарен съм, че бях част от вътрешното израстване на отбора. Екипажът на No. 7 е фантастичен. Самият аз изградих много дълготрайни приятелства с отбора“, каза Роси.

„Зак, Гавин, Тони и аз проведохме много разговори през последните няколко месеца относно бъдещето ми в отбора. Не успяхме да постигнем съгласие за нов договор, така че решението бе да се разделим по взаимно съгласие. Много съм уверен, че с настоящите дискусии в падока ще си намеря ново място. Скоро ще има добри новини, които да бъдат обявени. М Междувременно съм фокусиран върху класиране в топ 5 в шампионата през 2024 г. и силен завършек на престоя ми в папая“, добави американецът.