Начало Рали Любимите 5 победи на Малкълм Уилсън с Форд

Любимите 5 победи на Малкълм Уилсън с Форд

117
0
Колин Макрей,Ники Грист,рали Сафари

Форд се разминаха с победата в рали Мексико, въпреки че Яри-Мати Латвала и Петер Солберг спечелиха повече отсечки от съперниците си от Ситроен, но пък там отбелязаха по специален начин 50-тия успех на марката и М-Спорт. Победата бе взета от финландеца кръг по-рано в Швеция и бе поредният триумф в изключително доброто сътрудничество между двете компании. То датира още от 1997 г. и шефът на тима Малкълм Уилсън избра своите пет любими победи за този период.

Карлос Сайнц, рали Акрополис, 1997 г.

– Това беше първата ни победа заедно с Форд – с Ескорт WRC, а и беше двойна – Юха Канкунен бе втори след Карлос. Наложи ми се обаче да използвам заповеди от бокса, за да сме сигурни, че ще сме първи!

Колин Макрей, рали Сафари, 1999

– Ако трябваше да избера само една, то тя щеше да е тази – това е най-любимата ми победа от всички. Фокус WRC бе чисто нов автомобил, а Сафари – най-трудното рали на света. Колин не спечели нито една отсечка, но направи показно как се управлява кола. Да, разбира се, името му се свързва по принцип с даването на газ нонстоп, но той бе способен и на крайно съчувствие към машината, когато то бе необходимо.

Марко Мартин, рали Финландия, 2003 г.

– Мисля, че всеки шеф на отбор иска да спечели най-бързото рали в шампионата. Аз не съм изключение. Колата за 2003 г. бе бърза още от появата си на трасе, а Финландия се оказа прекрасен успех за нас.

Маркус Грьонхолм, рали Монте Карло, 2006 г.

– Монте Карло си е Монте Карло, нали така? Беше първото ни състезание с Маркус, както и първо с новия ни автомобил – въпреки че всъщност го бяхме пуснали пробно в Австралия в края на предходния сезон. Не очаквахме тази победа, затова е и толкова специална.

Маркус Грьонхолм, рали Нова Зеландия, 2006 г.

Финиширахме първи и втори, но по-важното е, че Форд спечели конструкторският шампионат за първи път от 27 години. Беше такова огромно облекчение. Спомням си колко доволен бях, че там присъстваше Ричард Пари-Джоунс – той имаше огромна роля и заслуга за сключването на сделката между Форд и М-Спорт, така че успяхме да споделим заедно онзи момент.