Начало Картинг Любо Руйков се включва в първия кръг на Картинг академията на ФИА

Любо Руйков се включва в първия кръг на Картинг академията на ФИА

85
0
Любо Руйков
Любо Руйков, снимка Pure Speed Racing

Българският картинг пилот Любомир Руйков ще дебютира този уикенд в Картинг академията на ФИА. Първият кръг от престижната дисциплина ще се проведе този уикенд във Вал Д’Аржентон, Франция.

Руйков ще се състезава срещу още 50 пилоти от 50 държави. В Академията имат право да участват пилоти между 12 и 14 години. Те ще се състезават с идентични шасита, мотори и гуми. Това означава, че представянето на пистата ще зависи основно от уменията на пилота и работата на механиците относно настройването на картовете

„Това е смисълът на тази надпревара- сички да имат равни възможности когато са на пистата“,  обясни механикът на Руйков Станислав Каваримов. „Нямам съмнение, че Любо ще се представи силно, въпреки че ще кара срещу пилоти от цял свят. Двамата с него сме се сработили добре. Мисля, че се разбираме бързо при подготовката на карта.“

Програмата на първия кръг на Академията предвижда три 20-минутни тестови сесии в четвъртък. В петък има свободна тренировка, квалификации и квалификационните хийтове. За събота и неделя са предвидени префиналите и финалите.

Любо Руйков е млад български талант, който записа много успехи през последните месеци. По-рано тази година той спечели първия кръг на WSK Champions Cup, който се проведе на пистата Лонато в Италия. След това той получи контузия, заради която трябваше да пропусне някои надпревари. В края на февруари Любо Руйков спечели Зимната купа на ROK в клас Junior.

През февруари стана ясно, че Любо Руйков ще представлява България в Картинг Академията на ФИА. Макар да се сблъска с някои трудности, участието на българския състезател все пак беше потвърдено официално.

Любо Руйков се състезава с подкрепата на Nivel Stroy Ltd, HTI Bulgaria EOOD, Z&M Private Co и Камфорт Кепитъл ЕООД.

Пистата във Вал Д’Аржентон се завръща на международната сцена след 14-годишно отсъствие. Трасето беше преасфалтирано през 2022 година. На практика конфигурацията й е непозната за пилотите извън Франция.

Картинг академията на ФИА е една от авторитетните дисциплини в света. Сред предишните победители в битката за трофея на академията са пилоти от F1 като Ландо Норис, Макс Верстапен, Шарл Льоклер, Естебан Окон и Джордж Ръсел. Академията стартира през 2006 г. и бързо се утвърди сред най-интересните и важни състезания за картинг пилоти от цял свят. През 2022 година в картинг академията на ФИА участваха 51 пилоти от 50 държави, а през 2023-та стартираха 46 състезатели.