Начало Картинг Любо Руйков спира участието си в Картинг академията на ФИА

Любо Руйков спира участието си в Картинг академията на ФИА

337
0
Любо Руйков
Любо Руйков, снимка Pure Speed Racing

Българският пилот Любослав Руйков прекратява участието си в Картинг академията на ФИА. Решението е взето от него и отбора, за който той се състезава и е продиктувано от решението Руйков да бъде дисквалифициран в предишния кръг във Франция.

Руйков дебютира в Академията в първия кръг в Д’Аржентон (Франция), където завърши трети на финала. По-късно обаче той беше дисквалифициран с абсурдни доводи на стюардите на ФИА. Ако не беше наказанието, Любо щеше да е втори в крайното класиране за първия кръг. Българинът беше избутан от Дан Алеман в последния завой, заради който последният беше санкциониран.

„Решихме, че ако стартираме във втория кръг на Академията, то това ще означава, че приемаме несправедливото наказание и се примиряваме с него. Ние не искаме и не можем да го направим“, обясни механикът и треньор на Руйков Станислав Каваримов.

Каваримов потвърди, че екипът на Руйков се е консултирал с един от най-добрите моторспорт адвокати в Англия. Той е потвърдил опасенията им, че наказанието на Любо от кръга във Франция не може да се обжалва или оспорва.

Картинг състезанията под егидата на ФИА и по-точно картинг комисията на ФИА (CIK-FIA) са единствените надпревари в рамките на международната федерация, в които няма възможност за оспорване на решенията на стюардите и впоследствие тяхното оборване.

„Проучихме въпроса и разбрахме, че във ФИА са решили да отнемат правото на оспорване в картинга заради множеството прецеденти, при които е имало злоупотреби с това право“ допълни Каваримов. „Говорим за събития отпреди 10-15 години. Тогава пилотите са идвали на пистата с адвокати и механици и всяко едно наказание е било веднага оспорвано. Целият този процес е достигнал абсурдни размери. Сега обаче няма липса на защита срещу решенията на стюардите. Това означава, че при грешно решение, както е това за Любо, той няма как да се бори за справедливост”, допълни Каваримов.