Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маруся пътува за Абу Даби?

Маруся пътува за Абу Даби?

90
0

Екипът на Маруся пътува за последния старт от тазгодишния световен шампионат на Формула 1, се твърди в Абу Даби, където този уикенд ще е финалното състезание. По молба на ФОМ Катерам и Уилямс са преместили оборудването, което преди това бяха складирали в боксовете, предназначени за тима от Бенбъри.

Това е крайно неочаквано, след като отборът затвори врати и целият персонал бе освободен в началото на ноември.

На 7 ноември бе обявено, че тимът от Бенбъри приключва всякаква дейност, а 200 души остават без работа. В изявлението на синдиците, които управляваха екипа, бе посочено, че мениджмънтът не е успял да намери нови инвеститори и при това положение компанията преминава в състояние на търговска несъстоятелност, за да бъдат защитени интересите на включените в нея бизнеси.

– За съжаление след назначаването на синдици и в ограничения период от време не бяха намерени инвестиции, за да продължи компанията да съществува в настоящия си вариант. Липсват операционна или финансова структура за поддръжка – бе казано още в изявлението.

Ако твърдението, че Маруся все пак ще се появи в Абу Даби е вярно, това може да се дължи на казаното от Бърни Екълстоун: че Катерам и отборът от Бенбъри ще останат в класирането при конструкторите, ако присъстват на последния старт. Управляващият търговските права на F1 не уточни дали е задължително да се състезават или е нужно формалното им присъствие, но класирането на отборите е решаващо за разпределението на приходите. Маруся взе две точки този сезон – в Гран при на Монако – и това би донесло над 40 милиона долара.

Засега информацията, че екип на Маруся пътува за Абу Даби е неофициална. Източник от Ферари е потвърдил, че задвижващите системи на отбора и работещите с тях инженери са в емирството – в случай, че от тях има нужда. Компанията от Бенбъри дължи сериозна сума на Скудерията именно за двигатели, като не се знае дали това може да породи допълнителни проблеми.

В същото време се появи коментар, че подобно нещо може да се случи единствено във Формула 1. От Катерам и Маруся бяха освободени 430 души, вторият тим направо затвори и прекрати дейността си, но въпреки това има шанс и двата отбора да са налице за последното състезание в календара.