Начало Moto News Маркес спечели наградата BMW M и за 2014 г.

Маркес спечели наградата BMW M и за 2014 г.

70
0

Марк Маркес, освен че сложи за втори пореден път короната на шампиона, стана отново и най-бързият квалификатор в MotoGP за 2014 г. Така той за втора поредна година взе наградата BMW M. На специална церемония във Валенсия, Маркес получи ключовете от чисто ново BMW M4 Coupé.

Трофеят BMW M Award под формата на изключителен и строго индивидуализиран автомобил BMW M е представен от официалния автомобилен партньор на MotoGP – BMW M GmbH, още от 2003 г. Маркес заслужи наградата за изключителните си постижения в квалификациите през 2014 г., като стартира 13 от първа позиция и подобри рекордите на Мик Дуън и Кеъйси Стонър от 12 полпозишъна за сезон.

През миналата година Марк бе първият новак, спечелил BMW M Award, но доминира и през сезон 2014 не камо на квалификациите, но и спечели втората си световна титла. Така с 398 т. испанецът спечели BMW M Award с комфортната разлика от 122 т. На официалната церемония по време на последния кръг от MotoGP във Валенсия, наградата му връчиха Кармело Еспелета – CEO на Dorna Sports и Томас Шемера – директор продажби и маркетинг на BMW M GmbH.

BMW M Award за най-добър квалификатор се връчва от 2003. Точковата система е същата като в състезанията, като класиралият се на първа позиция получава 25 т., вторият – 20, третият 16 и така до 1 точка за 15-о място. Пилотът с най-много точки в края на сезона, получава ключовете на строго индивидуализиран автомобил BMW M като приз за BMW M Award. Валентино Роси и Кейси Стонър са рекордьорите с такива награди – по три. През 2013 г. Марка Маркес стана най-младият носител на BMW M Award и първият пилот, спечели  наградата в първия си сезон при кралете. Сега Марк печели отличието за втори път. Неговият сънародник Хорхе Лоренсо също е печелил наградата два пъти досега, докато Сете Гибарнау и Ники Хейдън са я взимали по веднъж.