Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън ще бъде управляван от изпълнителен комитет до намирането на нов CEO

Макларън ще бъде управляван от изпълнителен комитет до намирането на нов CEO

58
0

Изпълнителен комитет ще управлява Макларън Технолъджи Груп (МТГ), докато бъде назначен нов главен изпълнителен директор (CEO) на компанията. Съобщението от Уокинг бе направено малко, след като Рон Денис потвърди, че напуска длъжностите председател и главен изпълнителен директор на МТГ.

„Рон Денис вече не заема длъжността на CEO на МТГ (или дъщерните компании на концерна). Той обаче остава акционер и директор в МТГ”, се казва в изявлението.

„През последните 35 години приносът на Рон за успехите на Макларън бе колосален. Под негово ръководство отборът спечели 17 световни титли и 158 Гран при, което го превърна в най-успешния шеф на тим в историята на Формула 1. Също като основателя на компанията Брус Макларън Рон е и завинаги ще остане като един от великите хора в спорта.

Понастоящем МТГ е в процес на търсене на нов CEO. Докато бъде извършено такова назначение, компанията ще бъде управлявана от междинен изпълнителен комитет, състоящ се основните акционери в Групата, който ще работи в близко сътрудничество с борда на директорите и висшия мениджърски тим. Всички те остават напълно отдадени на компанията, партньорите, служителите и феновете и споделят искрена решимост да градят върху силните страни на Макларън за бъдещ просперитет.”

В допълнително уточнение към изявлението се посочва, че формално Денис все още е CEO, но е в т.нар. „gardening leave”. Това е форма на отстраняване от ежедневна работа във Формула 1 за определен период от време, когато висш управленски или инженерен кадър подпише договор с противников отбор например. В случая похватът е използван, за да бъде изтеглен веднага 69-годишният англичанин от ръководството.

Смята се, че най-вероятният наследник на Денис в Макларън е Зак Браун, чието име по-рано тази година се спрягаше с пост в Liberty Media, свързан с ръководството на цялата Формула 1. Твърди се, че 44-годишният Браун не е взел окончателно решение, но клонял към това да приеме офертата на Макларън.

Напускането на Денис поражда въпроси и относно ролята на Йост Капито. Бившият шеф на Фолксваген Моторспорт бе привлечен още през януари, но реално започна работа в Уокинг през септември. Той е силно свързан с англичанина и съдбата му става доста несигурна при така стеклите се обстоятелства.