Начало Автомобили Мисията изпълнена! Дженсън Бътън с пети рекорд от Civic Type R Challenge...

Мисията изпълнена! Дженсън Бътън с пети рекорд от Civic Type R Challenge 2018

69
0

Петия и последен планиран рекорд за обиколка в Европа за 2018 г., записан от Honda за автомобил с предно задвижване е 2:10,19 мин. на пистата Хунгароринг в Унгария. Civic Type R бе пилотиран от световния шампион във Формула 1, а сега състезател във сериите NSX Super GT Дженсън Бътън. Тази писта има особено значение за Бътън, тъй като на Хунгароринг той спечели първата си победа в кариерата през 2006 г. и то с Honda.

Пистата Хунгароринг е трудна, тясна, с дължина 4.38 км, със 180-градусови завои и сложен шикан, което я прави една от най-техничните трасета в Европа. Това обаче се оказа много важно, за да бъде демонстрирана системата Adaptive Damper System на Civic Type R. Тя осигурява по-твърдо, сигурно и гъвкаво поведение на колата на тясната писта. Заедно със системата на окачане, уникалната настройка на кормилната система и подобрената аеродинамика позволиха на Бътън да направи рекордната обиколка на пистата от календара на Гран при.

Дженсън Бътън говори за рекорда обиколка, който направи: „Дойдохме на Хунгароринг, където спечелих първата си победа през 2006 г. с Honda, за да направя нов рекорд с автомобил с предно задвижване – новият Type R и съм много доволен, че успяхме. Първото нещо, което забелязах, когато напуснах питлейна, е колко естествено е поведението на колата.  Идвам от състезания, в които автомобилите не са с предно предаване и затова всичко е много различно за мен.  Бях впечатлен колко добре балансиран и естествен е Type R. Това, което ме изненада най-много е възможността за късно спиране с тази кола. Ръчната скоростна кутия работи много добре. Повечето автомобили в наши дни не са с механични кутии, така че е хубаво да чувствате как сменяте предавките с ръка. Винаги се усещаш  много по-свързан с колата.“

Honda направи подобно предизвикателство на Хунгароринг през 2016 г.  с предишното поколение Civic Type R. Този рекорд бе петият, планиран от Honda за автомобил със задвижване на предните колила в Type R Challenge 2018. Първо новият Type R стана най-бързият сериен автомобил с предно предаване, който е направил обиколка на Нюрбургринг Нордшлайфе за 7:43,8 сек. през 2017 г. Със следващите пет рекорда от тази година, Civic Type R става най-бързата кола в своя клас.

Ето предишните четири рекорда на Honda на другите писти в Европа:
  • Пилотът WTCR Тиаго Монтейро постигна рекорд от 2:01,84 мин. на пистата Ещорил в Португалия.
  • Легендата на BTCC Мат Нийл направи рекорд от 2:31,32 мин. на пистата Силвърстоун във Великобритания
  • Звездата от японските серии Super GT Бетран Багет направи рекорд от 2:53,72 мин. на Спа Франкоршамп в Белгия
  • Пилотът от WTCR Естебан Гуерери постигна 2:01,51 мин. на пистата Маникур във Франция.