Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли: Екълстоун ще напусне F1, ако Liberty Media се меси в управлението

Мозли: Екълстоун ще напусне F1, ако Liberty Media се меси в управлението

39
0

Бърни Екълстоун ще напусне Формула 1, ако новите собственици от Liberty Media се намесят в управлението на бизнеса, смята Макс Мозли. Бившият президент на ФИА обаче е на мнение, че сънародникът му, който през октомври ще навърши 86 години, ще работи в сътрудничество с новия председател на компанията-майка на F1 Delta Topco Чейс Кери. Очаква се американецът да се появи за първи път в падока в Сингапур, където този уикенд ще се проведе 15-ти кръг от световния шампионат за 2016 г.

„Тези хора (от Liberty Media) може да имат по-активна роля по отношение управлението на бизнеса, но е възможно това да доведе до конфликт с Бърни”, обясни Мозли в интервю за BBC 5 Live. „Далеч по-вероятно е да работят в сътрудничество. Рано или късно трябва да се намери наследник, освен ако Бърни е безсмъртен, а не вярвам, че е. Предполагам, че общата работа ще е част от процеса. Съмнявам се нещо да се промени в голямата картина. Но те ще имат нужда от Бърни, който притежава огромни знания за F1.”

Според Мозли Екълстоун изобщо не живее в т.нар. „дигитална ера”, но иска да поддържа структурата на спорта. Бившият президент на ФИА е на мнение, че Бърни и Кери ще могат да работят заедно. Той обаче смята, че идеята да се предложи на отборите да купят процент от F1 не е добра.

„Необходима е независима организация, която да прилага правилата. От собствениците зависи да направят спорта атрактивен за екипите и впечатляващ за останалите. Големите трудности в момента произлизат от факта, че Бърни се занимава с търговската страна на нещата, а спортната се предполага, че се администрира от ФИА. А отстрани – аз вече не участвам в процесите – изглежда като че ли спортът не се управлява толкова внимателно, колкото е необходимо”, заяви Мозли.