Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Монца може да оцелее и без F1, смята шеф на пистата

Монца може да оцелее и без F1, смята шеф на пистата

72
0

Новият директор на Sias – компанията, която отговаря за организацията на надпревари на пистата Монца – Франческо Фери заяви, че легендарното италианско трасе може да оцелее дори без старт от Формула 1.

Още по време на миналия сезон Бърни Екълстоун заяви, че няма намерение да подновява договора на Монца след изтичането на настоящия контракт. Според него публиката на италианската писта намалявала през последните гоини.

 Зрителите в Италия са по-малко от навсякъде другаде. Бъдещето (на пистата) не е добро. Не мисля, че ще подпишем нов договор. Старият и без това беше кошмар за нас от комерсиална гледна точка. След 2016 г. ще им кажем чао-чао – заяви англичанинът.

Организаторите съобщиха впоследствие, че ще инвестират поне 10 милиона евро в подобрения по трибуни, трасе, съоръжения. Бе обяснено и че самият Екълстоун не е съобщил какво не му харесва на Монца и иска да се промени.

Сега Фери е убеден, че пистата може да оцелее и без Формула 1.

– 2017-та ще дойде при всички положения – с или без Бърни Екълстоун – заяви той пред Кориере дела Сера. – Ако не продължим изтичащия догодина договор (за F1 старт), сме подготвили Б-план с други надпревари и развитие на допълнителни дейности.

Според италианските медии Бърни иска 20 милиона евро годишна такса от Монца, за да остави там Гран при на страната.

Тазгодишният календар на Формула 1 се състои от 20 старта, от които 9 са в Европа – Испания, Монако, Австрия, Великобритания, Германия, Унгария, Белгия, Италия и Русия. През 2014 г. въпросът с намаляващата в световен мащаб публика по трасетата бе обсъждан, но така и не се стигна до мерки, целящи връщане на зрителите по трибуните.

Италия пък е сред държавите, където броят хора, наблюдаващи Гран при стартовете по телевизията, намаля драстично, след като правата бяха дадени на платения Скай Италия. Рейтингите се пооправят малко благодарение на факта, че половината надпревари се излъчват по Раи Уно.