Начало Автомобили Маркионе инвестира собствени пари във Fiat Chrysler Automobiles

Маркионе инвестира собствени пари във Fiat Chrysler Automobiles

65
0
Джон Елкан,Серджо Маркионе

Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Серджо Маркионе инвестира собствени пари в компанията, която преди две седмици излезе на борсата. Той е купил 335 745 акции на обща стойност 2,6 милиона евро, разкриват документи, депозирани в Комисията по ценните книжа и борсите на Съединените щати.

Маркионе е архитектът на излизането на FCA на борсата, както и на плана да превърне концерна в седмия по големина автомобилен производител в света. Той иска да увеличи продажбите до 7 милиона годишно до 2018 г. (през 2013-та бяха реализирани 4,4 милиона коли).

В момента Маркионе притежава 6,8 милиона акции, което представлява 0,42% от FCA. Той разполага със специално дадени акции при сливането на Fiat и Chrysler и делът му може да нарасне до 0,5%. Освен това има 60-дневна опция върху допълнителни 1,9 милиона акции – те са на негово разположение вследствие на вътрешните планове за стимулиране на компанията. Ако събере всичко, то CEO-то на компанията ще е с 1,5% дял. Маркионе ще получава още като бонуси и т.н. през идващите години.

Според анализатори купуването на акции от борсата може да е символичен жест от страна на Маркионе. Председателят на FCA Джон Елкан например купи през май акции на стойност около 1 милион долара и след това няма такива действия.

Централата на Fiat Chrysler Automobiles се установява в Лондон. От началото на търговията с акции търсенето не е много високо. Според анализатори това се дължи на изчакване от страна на инвеститорите, които искат да видят резултати от стратегическия план на Маркионе.