Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Може да променят стартовия час на Гран при на Малайзия заради катастрофата...

Може да променят стартовия час на Гран при на Малайзия заради катастрофата на Бианки

76
0
Гран при на Малайзия, Сепанг
снимка: Мерцедес

Стартовият час на Гран при на Малайзия може да бъде променен заради катастрофата, която претърпя Жул Бианки по време на миналогодишната надпревара в Япония. Това би било предохранителна мярка с оглед на факта, че началото на състезанието на Сепанг бе изместено точно във време, когато обикновено се разразяват тропически бури.

За подобна мярка се заговори още след инцидента на Бианки, който остава в критично състояние. За първи път обаче тя е спомената от официално лице – от шефа на пистата Сепанг Разлан Разали. След преговорите си в Лондон с Бърни Екълстоун за подновяване контракта на трасето, той спомена, че са обсъждали и преместването на старта за 15 часа местно време. През 2014 г. надпреварата започна в 16 часа.

– Господин Екълстоун спомена, че ФИА има известни ограничения по отношение на времето заради инцидента на Сузука. Той преглежда варианта за преместване на старта, може би дори още тази година. За нас това е добре. Става дума за по-сигурен часови пояс. Ако го направим, хората ще могат да дойдат по обяд, да гледат състезанието и към пет да си тръгнат към вкъщи. Господин Екълстоун спомена възможността (за по-ранен старт). Казахме му, че ако иска да се върнем към 15 часа следобед, то ще го подкрепим напълно – обясни Разали.

Обсъден е бил вариант и Малайзия да стане нощно състезание, но от Сепанг не са особено запалени по идеята. Разали спомена, че не би било добре да ги принуждават да променят характера на старта. Според него Екълстоун (който настояваше за това) за първи път наистина го е чул.

Разали каза също така, че по-ниското ниво на шум от новите задвижващи системи всъщност привлича нови фенове:

– Бяхме притеснени заради идващата от Австралия информация. Много притеснени. Когато колите най-накрая дойдоха в Малйзия, не харесах звука. Просто беше твърде тихо. Но забелязах по трибуните, че семействата с деца си изкараха по-добре, гледайки Формула 1. Помня как преди баща слагаше слушалки на хлапето си и ги придържаше. Или някое дете се плашеше и започваше да плаче, искайки да се прибере у дома. Според мен този вариант на спортна привлича нови фенове. А това се търси.