Начало Други Маршавелов, Григорчев и Симеонов с първи позиции на писта Дракон

Маршавелов, Григорчев и Симеонов с първи позиции на писта Дракон

44
0

Константин Маршавелов, Ангел Григорчев и Симеон Симеонов ще стартират от първа  позиция в трите серии от 5-ия кръг от националния шампионат на писта Дракон. По документи това трябва да е 7-и кръг от първенството, но поради отменяне и отлагане на състезания, както винаги батаците в шампионата са налице.

Затова пък на обновената писта Дракон край село Калояново надпреварата е истинска и оспорвана във всички серии. През прегледа в трите класа преминаха общо 46 коли, а още 4 стартираха в Хюндай Рейсинг Трофи, където първи ще стартира Григор Григоров. Много от пилотите за първи път карат на обновеното трасе с дължина от 2048 м. Това е и първото състезание от календара на БФАС на пидста дракон. Затова  в днешните квалификации бяха поставени и първите рекорди.

Най-бърз на Дракон бе шампионът в серия Макси и претендент за титлата Константин Маршавелов (К-2 Рейсинг) с Мицубиши Лансер Ево 10, който в първата сесия постигна 1:01,035 със средна скорост 120,976 км/ч. Във втората сесия Косьо отново бе най-бърз, но не успя да подобри времето си и бе с 5 десети по-бавен. Втори стана Пламен Камбуров (Автотранс) с Мицубиши Лансер Ево 9, който остана на 1,3 сек след лидера. Трети ще стартира Илия Царски (Автоцар) с Мицубиши Лансер Ево 9, който също остана с по-добро постижение от първата сесия. Във втората имаше лек инцидент с Явор Карастоянов (БМВ Клуб България) с БМВ. От изтеклия антифриз колата на Царски спря с пушещ мотор. Повредата обаче не е сериозна.

Шампионът в серия Туринг Ангел Григорчев (София кар моторспорт) с Рено Клио отново бе най-бърз, но във втората квалификация с време 1:07,426. В първата Григорчев бе едва 6-и, защото не е карал никога на тази писта, а и пази ресурса на колата. Все пак основната му цел е третата му титлата и като лидер в класирането той трябва да не предприема излишни рискове. Все пак показа, че е много бърз. Втори остана Божидар Георгиев (Каменов рали тим) с Опел Астра, който бе най-бърз в първата квалификация с 1:08,009. Димитър Кондев (ЕФКО рейсинг) със същия автомобил остана 3-и, а четвърти ще стартира Станислав Паришков (Дианел рейсинг) с Опел Кадет.

В серията Спорт също имаше един фаворит  – Симеон Симеонов (Казанлък моторспорт) с Хонда Сивик. Той спечели и двете квалификационни сесии, като във втората бе много бърз и даде 1:11,652. Симеонов за първи път стартира в шампионата на затворен маршрут този сезон и зае първа позиция. Втори стана Мирослав Йотов (ЕФКО рейсинг) с Тойота Корола, който също бе по-бърз във втората сесия и остана от Симеон на 0,556 сек. Трети остана лидерът в класирането Слави Рупчев (Елена рали тим) с ВАЗ 2105, който също преследва титла. Тодор Василев (Спийд мастер) с Фор Пума остана на втора редица също с времето си от втората сесия.

Много интересно се разви битката в Хюндай Рейсинг трофи. Стартираха четирима пилоти, които досега се изявяваха на рали, а за първи път стъпват на писта. Първата сесия спечели Дочо Цвятков, който постигна 1:18,450 в най-бързата си обиколка. Втори стана картингиста Симеон Симоенов на 0,473 сек., а след тях останаха Григор Григоров и Христо Геров. Втората сесия обаче се разви по съвсем различен сценарии. Първо класирането оглавяваше Симеон, следван от Дочо. Гришата бе трети, а Христо два пъти влиза в бокса. Малко преди финала на сесията Гришата започна да прави бързи обиколки и бе първият и единствен, който премина границата от 1:18 за обиколка, като даде 1:17,971 със средна скорост 94,558 км/ч.  Симеонов остана втори на 0,177 сек., трети бе Цвятков, а 4-и ще стартира Геров.