Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес не изключва дисциплинарни мерки срещу Хамилтън

Мерцедес не изключва дисциплинарни мерки срещу Хамилтън

74
0

Тимът на Мерцедес не изключва взимането на дисциплинарни мерки срещу Люис Хамилтън заради поведението му в последните обиколки на Гран при на Абу Даби. Английският пилот умишлено забави темпото в опит да застраши позицията на съотборника си Нико Розберг. В крайна сметка той спечели състезанието, а Нико завърши втори, което му бе достатъчно, за да спечели първа титла във Формула 1 в кариерата си.

„Част от мен е наясно, че тимът ни, в който работят 1500 души и компанията Даймлер с 300 000 служители има ценности и те трябва да се уважават. Публичното подкопаване на една структура означава, че поставяш себе си пред отбора. Просто е”, заяви спортният директор на Мерцедес Тото Волф. „Другата половин от мен казва, че това бе единственият му шанс да спечели шампионата и може би не можеш да искаш от един от най-добрите пилоти – ако не и най-добрият – да се съобрази със ситуация, в която инстинктите му не позволяват да се подчини. Трябва да се намери решение как да се справяме с това в бъдеще. Нека преспя и ще измисля какво да правим. Лутам се. Мисля дали да не променим правилата догодина, защото не работят в критични състезания и да им дадем повече свобода. Или да сме още по-остри и да заявим: „Чувстваме, че ценностите не бяха уважени. Анархията не работи в нито един отбор или компания. Трябва да побеждаваш и да губиш с достойнство.”

На въпрос дали Хамилтън ще бъде наказан дисциплинарно, австриецът заяви: „Всичко е възможно”.

Техническият шеф на Мерцедес Пади Лоу повтори, че инструкциите към Хамилтън да вдигне темпото на трасето са били подадени, „за да му стане напълно ясно, че в този момент не се шегуваме и има реална опасност от [Себастиан] Фетел.”

На въпрос дали смята, че англичанинът е контролирал темпото, Лоу отговори: „Нямам причина да не съм съгласен (с това твърдение). По принцип това е прерогатив на водещия в надпреварата. Аз не управлявам колата, не знам колко скорост е имало налична. Накрая Себастиан приближаваше много бързо. Видяхте, че битката бе до самия финал. Беше много напрегнато. Ако имаше още една обиколка, ситуацията можеше да е различна.”

„Зрителите искат да гледат точно това – фантастично шоу. Но на нас ни се искаше да има по-голяма разлика, за да се застраховаме срещу възможни рискове. Каквито и да са причините, Люис не демонстрира това темпо. Ние не променяме целите си в контекста на шампионата при пилотите.”

Розберг заяви, че вижда както перспективата на отбора, така и тази на съотборника си и смята въпроса за приключен. Самият Хамилтън се защити с репликата, че е трябвало да стори нещо в битката.