Начало Moto News Марк Маркес се мести да живее в Андора?

Марк Маркес се мести да живее в Андора?

112
0

Двукратният световен шампион в MotoGP Марк Маркес може би ще се премести да живее в Андора. Досега пилотът на Хонда си оставаше в родния си град Сервера заедно със семейството и брат си Алекс.

Андора обаче, подобно на Монако и Швейцария, предлага данъчни облекчения. Професионалните състезатели често напускат родината си, като всъщност единици са тези, предпочели да не се възползват от по-добрите условия по отношение на доходите си.

Пилотите от MotoGP Пол и Алекс Еспаргаро вече живеят в Андора. Дани Педроса и Хорхе Лоренцо пък избраха Швейцария, където, както и в Монте Карло, са мнозинството състезатели от Формула 1 например.

В Испания изразиха огромна изненада от публикациите в пресата относно евентуалното местене на Маркес. Марк получава около 10 милиона евро заплата и в родината му те ще бъдат облагани с 49% данък. В Андора се плаща еднократна (входяща) такса от 50 000 евро. След това налогът е 30 000 евро, като няколко години по-късно нараства на 10% от дохода. Разликата обаче при всички положения е значителна. Маркес ще трябва да изкарва 183 дни в Андора, за да изпълни условията за гражданство.

Сред завърналите се в родината си пилоти са двукратният световен шампион в F1 Фернандо Алонсо и италианската мотоциклетна легенда Валентино Роси.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.