Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса: От пет обиколки крещях, че има много вода и е опасно

Маса: От пет обиколки крещях, че има много вода и е опасно

77
0

Фелипе Маса бе категоричен след финала на Гран при на Япония, че условията на пистата Сузука са били твърде опасни и състезанието е трябвало да бъде спряно по-рано от момента, в който бе прекратено.

– Преди всичко трябва да разберем какво се случи с Жул [Бианки]. Крайно притеснен съм, чувайки в какво се е ударил. Според мен състезанието започна твърде рано, тъй като в началото не можеше да се кара в онези условия, а финишира прекалено късно. В продължение на пет обиколки крещях по радиото (преди инцидента на Бианки – б.р.), че на пистата има прекалено много вода, но те продължиха всичко още, а беше опасно. Видяхте, че накрая стана катастрофа и… Само искам да разбера какво е станало с Жул – заяви бразилският пилот на Уилямс, който веднага отиде в болницата, където бе закаран състезателят на Маруся.

На въпрос дали надпреварата трябваше да стартира по-рано, за да се избегнат колкото може повече тези условия, той отговори:

– Да или може би дори вчера.

Метеоролозите следиха отблизо приближаващия тайфун Фанфон и бяха обсъдени няколко варианта за провеждането на Гран при на Япония. Организаторите (Хонда) отхвърлиха възможността квалификацията и състезанието да са в един ден – събота, тъй като в такъв случай трябваше да възстановяват средства за билетите в неделя. По-ранен старт също не бе одобрен.

Според Люис Хамилтън не е необичайно кола за сигурност да не се използва в обстоятелства като катастрофата на Сутил:

– Обичайната процедура е (катастрофирал) автомобил да се изтегли заради безопасността. Ако остане там и някой излети, може да се удари. Има жълти флагове и трябва да намалиш, особено когато са двойни жълти. При преминаването ми през този сектор всички изглежда вървяха с много по-ниска скорост. Видях къде има трактор и че вдигат болид. След това чак до червеното знаме не забелязах, че има още една кола на същото място. Така че не знам какво точно е станало. Надявам се Жул да е добре. В началото условията не бяха толкова лоши. Очевидно е, че беше мокро, но съм в карал в много, много по-тежки надпревари по отношение на аквапланинг и т.н. Валеше много, стана порой и след това спряха състезанието. Когато се върнахме на пистата, останахме зад сейфти кара прекалено дълго. Повтарях по радиото, че е ситуацията е нормално, тъй като условията на пистата си бяха наред. Към края дъждът пак се усили, но лично на мен не ми причини кой знае какви проблеми. Други може би губят температура в гумите, ако намалят и тогава става много, много трудно.