Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мейнър потвърди, че Окон ще кара в тима до края на сезона

Мейнър потвърди, че Окон ще кара в тима до края на сезона

83
0

Тимът на Мейнър потвърди официално, че Себастиан Окон ще кара в отбора до края на сезон 2016 г. във Формула 1.

19-годишният французин ще дебютира в Гран при на Белгия на 28 август. Той е част от програмата на Мерцедес за млади пилоти, като през 2016 г. бе трети пилот на Рено в F1 и пилот на щутгартския екип в DTM. Окон спечели титлите в европейската Формула 3 и GP3 съответно през 2014 и 2015 г. Той идва на мястото на Рио Харианто, който не успя да осигури достатъчно средства, за да довърши сезона. Индонезиецът получи предложение да остане в Мейнър като резервен пилот.

„Радваме се да приветстваме Естебан в Мейнър Рейсинг за останалата част от сезона. Той е една от изгряващите звезди в F1. Нашият тим пък постигна сериозен напредък през 2016-та, включително първи финал в точките в Австрия през миналия месец. Трябва да запазим това темпо на развитие, за да гоним амбициите си в дългосрочен план и е важно кой ще е пилот на тима”, заяви рейсинг директорът на Мейнър Дейв Райън.

Самият Окон каза, че се вълнува от факта, че ще дебютира във Формула 1 точно на легендарната Спа-Франкоршамп: „Надпреварата там е най-близо до домашно състезание за мен. Готов съм за тази стъпка благодарение на опита, придобит като резервен състезател този сезон. Искам да благодаря на Рено и Мерцедес за това, че направиха възможно всичко това, както и на Мейнър за шанса, който ще сграбча с две ръце. Вече посетих техническия център на Мейнър, за да ми вземат мерки за седалката. Срещнах се с голяма част от екипа и се радвам, че заедно ще се борим да надграждаме прогреса на отбора.”

Управляващият директор на Рено Спорт F1 Сирил Абитебул отбеляза, че Окон не само ще има шанс да трупа опит вече като титуляр, но и срещу високо ценен и бърз съотборник в лицето на Паскал Верлайн.

„Мейнър е идеалната среда за дебюта на един млад пилот в F1”, допълни спортният директор на Мерцедес Тото Волф. „Тази година видяхме, че при подходящи обстоятелства колата на тима може да печели точки. Екипът е малък, но много професионален и в момента се развива в положителна посока. Там един състезател наистина може да донесе сериозна разлика.”