Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мястото в Торо Росо е 99% за Сайнц младши, заяви Франц Тост

Мястото в Торо Росо е 99% за Сайнц младши, заяви Франц Тост

37
0
Карлос Сайнц младши

Мястото, което ще се освободи в Торо Росо в края на настоящия сезон във Формула 1, е 99% за Карлос Сайнц младши, заяви шефът на отбора от Фаенца Франц Тост.

През уикенда за Гран при на Япония от Ред Бул съобщиха, че четирикратният световен шампион Себастиан Фетел напуска екипа в края на годината. На неговото място ще дойде Данил Квят и това означава, че той оставя свободен кокпит в Торо Росо. Макс Верстапен ще е титуляр в по-малкия тим на Дитрих Матешиц, но съотборникът му все още не е потвърден официално.

– Карлос Сайнц младши ще е в F1 догодина, 99% – заяви тост пред Ел Мундо Депортиво.

Настоящият пилот на Торо Росо Жан-Ерик Верн не се надява на нищо в момента. На Сузука той заяви, че въпросът дали все пак ще остане в екипа, след като Квят отива в Ред Бул, не бива да се задава на него:

– Нямам съвършено никаква представа и никакви очаквания. Нямам какво да кажа относно ситуацията. Трябва ми малко време да осъзная какво става, както и да разбера взетите решения. Може пък да карам на Тур дьо Франс догодина.

Сайнц младши посочи по-рано, че е шокиран от избора на Макс Верстапен за титуляр в Торо Росо през 2015 г. 17-годишният холандец бе предпочетен пред лидера в първенството на Формула Рено 3.5, след като бе приет преди около месец в програмата за млади таланти на Ред Бул.

– Беше шокиращо. Трябва да се съсредоточа върху себе си, да спечеля първенството, в което участвам. Трябва да докажа на всички, мислещи ме за недостатъчно добър, че мога да стана първият пилот на Ред Бул Джуниър, победил в шампионат, както и най-младият. Новината бе голяма изненада за мен. Беше неочаквано, особено като се има предвид, че водя в първенството – обясни испанецът.

В Япония и Кристиан Хорнер, и ръководителят на Ред Бул Джуниър Хелмут Марко подчертаха многократно, че философията им е да се промотират талантите от младежкия екип, а не да се залага на идващи отвън пилоти.