Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мумталакат и TAG ще продадат част от акциите си в Макларън на...

Мумталакат и TAG ще продадат част от акциите си в Макларън на Денис

19
0

Рон Денис е на път да придобие контролния пакет акции от Макларън.

Понастоящем той притежава 25%, колкото е и делът на TAG на семейство Оджех, а останалите 50% са на бахрейнския фонд Мумталакат. Акционерите са подписали споразумения за продажба на акциите през миналия август.

– До момента не е извършена транзакция, но акционерите проведоха дискусии как осигурят и улеснят бъдещия растеж на Макларън Груп. Когато и ако се осъществи транзакция, не се предполага пълно напускане на настоящите акционери. Съобщения ще има в подходящите моменти – заяви говорител на Макларън.

Повече подробности не бяха оповестени. Смята се, че бахрейнският фонд възнамерява да продължи да работи в Макларън.

Междувременно управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун заяви пред репортери, че Денис ще си върне контрола върху компанията от Уокинг:

– Те (бахрейнците – б.р.) вече нямат нищо общо със състезателния тим. Продали са акциите на Рон. Той трябва да им плати до определена дата. Ако не го стори, те, разбира се, ще си върнат всичко обратно. Но в момента Рон би трябвало да притежава компанията.

Състезателният департамент на Макларън бе подложен на сериозно преструктуриране през последната година преди началото на новото партньорство с Хонда. Японската компания се завръща във Формула 1 като доставчик на задвижващи системи. Основната причина за решението й отново да работи в Гран при бе преминаването към хибридно задвижване. Шефът на F1 проекта Ясухиса Араи заяви по време на представянето на пилотите в Уокинг, че засега няма запитвания от други екипи относно агрегата на Хонда. Първоначалният план е през 2015 г. японците да дават задвижващи системи само на Макларън, а при проявен интерес да се обмисли разширение на клиентските екипи по-нататък.

Макларън Аутомотив пък се разраства и добавя нови модели към гамата си спортни автомобили.