Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марк Уебър: Много неща ще ми липсват, но трябва да намеря какво...

Марк Уебър: Много неща ще ми липсват, но трябва да намеря какво да замести състезанията

174
0

Марк Уебър сложи край на активната си спортна кариера след почти три десетилетия участия в различни автомобилни надпревари. Австралийският пилот, който има 9 победи във Формула 1 и световна титла в шампионата за надпревари за издръжливост (WEC – World Endurance Championship), е готов за следващия етап от живота си, в който може да се окаже дори по-зает, отколкото като професионален състезател. Той е експертен анализатор за британския телевизионен канал Channel 4, предаващ пряко половината от шампионата на Формула 1 на Острова, посланик е на Ред Бул, както и специален представител на Порше. Марк е едва вторият бивш пилот с подобна роля в Порше – досега такъв бе само рали легендата Валтер Рьорл.

„Беше наистина дълга кариера, но приоритетите ми сега са различни. Вече нямам достатъчно страст и енергия, а и важните неща в живота се променят. Достатъчно дълго върших едно и също нещо и съм готов за промяна. Работих доста упорито и искам да имам възможност да се насладя на постигнатото, да открия какво е да правиш каквото поискаш”, обясни Марк, цитиран от австралийското издание „Дъ Ейдж”.

Уебър претърпя три инцидента през кариерата си, при които автомобилът му излита във въздуха – два на Льо Ман и един във Валенсия във Формула 1. Той отбеляза, че е имал „няколко наистина близки разминавания (с по-сериозни последици”.

„Поглеждайки назад, ще казвам: „Знаете ли какво? Аз съм наред.” Изобщо не омаловажавам станалото. Но не всички имаха толкова добър късмет. Мислех доста за това в края на 30-те си години”, допълни Уебър. „Разбира се, че ще има неща, които ще ми липсват. Как да заместиш всичко това? Не можеш. И това е напълно нормално. Превъзмогваш го. Животът продължава. Не може вечно да си на 22. Трябва бавно да се отучиш от наркотика, който представляват надпреварите. Ще се наложи да намеря нещо различно, което да замести вълнението от надпреварите. Това е следващото предизвикателство в кариерата на всеки спортист.”

Марк възнамерява да пробва силите си и в бизнес начинание, за което не говори много понастоящем. Определя го бегло като „базирано на спортния ми опит”, но отказва да даде подробности. Той ще продължи да живее в Англия, но мисли да изкарва повече време със семейството си в Австралия. А новата глава от живота му започна подобаващо – малко преди 40-ия си рожден ден през август Уебър се ожени за приятелката си Ан Нийл, с която са заедно вече повече от две десетилетия.