Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макс Верстапен може да стане суперзвезда, смята Джеки Стюарт

Макс Верстапен може да стане суперзвезда, смята Джеки Стюарт

30
0
Макс Верстапен

Макс Верстапен може да стане суперзвезда, смята Сър Джеки Стюарт. Навършилият вчера 17 години пилот ще дебютира във Формула 1 в петък – в първата свободна тренировка за Гран при на Япония зад волана на Торо Росо. Той ще е титуляр в отбора от Фаенца през следващия сезон.

Трикратният световен шампион е на мнение, че тийнейджърът има потенциал да се превърне в наистина голяма звезда в Гран при.

– Светът гледа към него, а това не е никак малко натоварване. Той се представи сензационно в началото на кариерата си, но Формула 1 е друга история. В Гран при ще се сблъска с по-голямо напрежение, отколкото като млад пилот е изпитвал досега. Виждал съм някои млади състезатели, за които това се е оказвало твърде много. Ситуацията може да се развие по различни начини. Ще е интересно как ще се адаптира. Много се говори за него и възрастта му – обясни Стюарт.

Шотландецът допълни, че Макс ще дебютира на една от най-трудните писти в календара – Сузука, но едва ли ще излезе напълно неподготвен на трасето:

– Ще е изкарал време в симулатора, ще е тренирал, а това е голямо предимство. Макс вече е опитен пилот и е спечелил всичко, което може да се спечели, в картинга и малките класове. Торо Росо вярват, че трябва да му дадат шанс. Ако се справи добре, ще се превърне в млада суперзвезда.

Макс е син на бившия пилот от Формула 1 Йос Верстапен, който има 106 Гран при в кариерата си между 1994 и 2003 г. В петък той ще стане най-младият пилот, участвал в официална F1 сесия. Преди него Себастиан Фетел бе на 19 години и 53 дни, когато кара в тренировка за BMW Заубер в Турция през 2006 г.