Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мадрид влиза в календара на F1 от 2026-та?

Мадрид влиза в календара на F1 от 2026-та?

1016
0
Формула 1, F1
снимка: Майкъл Потс

Мадрид е много близо до това да приеме старт от F1. Това твърдят различни испански източници. Според тях, ръководството на F1 е много близо до това да подпише договор с промоутъра на бъдещата надпревара. Планът е Мадрид да бъде домакин на състезанието за Голямата награда на Испания от 2026 г. нататък.

Глобалният успех на F1 през последните години продължава да предизвиква интерес от страна на нови места провеждане на състезания. Това също така увеличава възможността от потенциални организатори на надпревари по целия свят. Сред тях са градове като Маями, Лас Вегас и Джеда.

Първоначално идеята за състезание в Мадрид се появи в средата на 2022 г. Разбира се, тогава повечето хора бяха скептични относно това F1 да се състезава в испанската столица

Слуховете за старт в Мадрид станаха все по-силни през последните месеци. По-рано тази година председателят на изпълнителния комитет на панаирния и конгресен център „IFEMA Мадрид“ Хосе Висенте де лос Мозос каза, че се очаква да бъде сключена сделка с F1. Същевременно Стефано Доменикали също потвърди, че се обмисля възможността световния шампионат да се състезава в Мадрид.

Не е тайна, че Мадрид се стреми да измести Барселона като домакин на Гран при на Испания. Понастоящем пистата „Каталуния“ е домакин на надпревара в иберийската страна. Трасето приема кръг от F1 от 1991 г. до момента и има договор за още три сезона.

Мадрид прие първата официална изложба на F1. Тя бе открита в края на март и продължи до до 16 юли. Домакин на събитието бе комплексът IFEMA, покрай който ще минава уличното трасе.

Според испанския вестник Ел Мундо, състезанието ще се премести в мадридските предградия „Ифема“ и „Валдебебас“. Сделката с F1 дори е трябвало да бъде обявена още миналата седмица, но поради технически проблеми е била забавена. Очакванията са официалното потвърждение да дойде през следващите няколко часа или дни.

Трасето в Мадрид трябва бъде с дължина от пет километра и да минава около павилионите на IFEMA. Самата старт-финална права ще бъде пред главната сграда на комплекса. След това пистата ще пресече магистрала „M-11“ в посока Валдебебас. После тя ще минава успоредно на спортния комплекс на футболния гранд Реал Мадрид. Накрая тя преминава през мястото, на което от няколко години се провежда фестивалът „Mad Cool“, след което се връща към главната сграда на комплекс IFEMA

Наскоро президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем потвърди, че е възможно да се проведе състезание в Мадрид.

„Въпросът е да се съберем и да преговаряме за това, което е най-добро за F1 и от търговска гледна точка“, каза той.

„Може ли Испания да има две състезания? Мисля, че да. Трябва да проучим комерсиалната част. Сигурен съм, че Формула 1 ще се заеме с това. Тогава очаквам всичко да работи много добре“, добави президентът на ФИА.

Очаква се Мадрид да се присъедини към календара на F1 през 2026 г. Следователно Испания трябва да приеме 2 старта, тъй като трасето край Барселона също има договор с Либърти Медия.

F1 проведе две надпревари в Испания в периода 2008-2012 г. Вторият старт в страната се провеждаше на улична писта във Валенсия. За нещастие, събитието във Валенсиана не пожъна голям успех и бе извадено от календара на спорта след сезон 2012.