Начало Избрани Мадрид се доближава до домакинство на старт от F1

Мадрид се доближава до домакинство на старт от F1

582
0
ФИА, Формула 1, F1
снимка: Спас Генев

Мадрид се доближава до домакинство на старт от F1. Това твърдят източници от Испания. Според информацията, промоутърът на бъдещата надпревара трябва да сключи договор с ФОМ в най-скоро време.

Глобалният успех на F1 продължава да предизвиква интерес от страна на нови места провеждане на състезания. Това също така увеличава възможността от потенциални организатори на надпревари по целия свят. Сред тях са градове като Маями, Лас Вегас и Джеда.

Идеята за състезание в Мадрид се появи преди малко повече от година. Плановете са за надпревара по улична писта в столицата на Испания. Тя трябва да минава покрай комплекса „Ifema Madrid“, където в момента се провежда изложба на F1

Слуховете за Гран при на Мадрид стават все по-силни през последните месеци. Вчера председателят на изпълнителния комитет на панаирния и конгресен център IFEMA Мадрид Хосе Висенте де лос Мозос каза, че се очаква да бъде сключена сделка с F1.

Комплексът „IFEMA“ e открит в Мадрид през 1991 г. Оттогава той се е превърнал в основен център за конференции и конгреси. Около него има достатъчно земя, която да позволи изграждането на състезателна писта, като се използват съществуващите сгради.

IFEMA Мадрид се управлява от консорциум от публични органи. В него влизат градския съвет на Мадрид (31%), регионалната администрация на община Мадрид (31%), Мадридската търговска камара (31%) и фондация „Монтемадрид“ (7%).

„Знам кога ще го подпишем и кога ще го направим“, сподели Де лос Мозос относно бъдещия старт в коментар, съобщен от Europa Press.

„Следвали сме процедурата, която ни беше посочена. Испанската автомобилна федерация беше информирана още от началото на този проект. След това подписахме договор за ексклузивност и сега напредваме с неговото изпълнение.“

Испанецът отбеляза, че събитието ще генерира 500 млн. евро за региона. Според него, това ще бъде най-доброто F1 преживяване в Европа.

Състезание по улиците на Мадрид ще бъде възможно през 2027 г. В момента Испания приема стартове от F1 на пистата Каталуния край Барселона. Трасето има договор със световния шампионат до сезон 2026. След това очакванията са керванът на Формула 1 да се премести в Мадрид. Има вероятност Мадрид и Барселона да се въртят през една година

В миналото Мадридската общност е приела кръг от F1. Домакин на състезанието е била пистата „Харама“. Испанското трасе е посрещало Формула през 1968, 1970, 1972, 1976- 1979 и 1981 г. Последният победител е бил тогавашният пилот на Ферари Жил Вилньов.

В средата на юни CEO-то на F1 Стефано Доменикали призна, че се водят разговори за състезание в Мадрид от 2027 г. нататък.

„Вярно е, че Мадрид иска да бъде домакин на състезание в бъдеще. Засега обаче не е взето такова решение“, каза тогава Доменикали. „Това е още един чудесен знак за състоянието на F1. През следващите няколко месеца ще бъдат проведени само търговски, технически и спортни дискусии. Сигурен съм, че ще можем да вземем най-правилното решение за спорта“, добави главният изпълнителен директор на F1.