Начало Избрани Магнусен: Хубаво е да имаме две квалификационни сесии

Магнусен: Хубаво е да имаме две квалификационни сесии

331
0
Кевин Магнусен, Хаас
Кевин Магнусен, снимка Хаас

Кевин Магнусен подкрепя новия формат в спринтовите уикенди. Датчанинът вярва, че това ще позволи на пилотите да предприемат повече рискове в събота следобед тъй като няма да бъде компрометирана стартовата им позиция в неделя.

Тази седмица ще се проведе четвъртия кръг от сезон 2023 в F1. Той ще бъде на уличната писта в Баку. Уикендът в Азербайджан включва и първата от общо шест спринтови надпревари през 2023 г.

За разлика от предишните две години, сега форматът на спринтовите уикенд е по-различен.  Основната промяна е свързана с това, че втората тренировка за уикенда ще бъде заменена с втора квалификационна сесия. В нея ще се определи редът на стартовата решетка за спринтовото състезание, което ще се проведе по-късно същия ден.

Допълнителната сесия в F1 ще се нарича „спринтова квалификация“. Тя се провежда в същия формат от три части като обичайната квалификация, но е с по-малка продължителност. Освен това пилотите ще трябва задължително да използват определени смеси на Пирели във всяка фаза на квалификацията за спринтовото състезание

„Хубаво е да имаме две квалификационни сесии. Това  означава, че можеш да натиснеш малко повече в спринта“, сподели Магнусен.

„Сега може да се поеме малко по-голям риск. Ако отпаднеш в спринта няма да стартираш отзад в състезанието в неделя. Разбира се, никой не би искал да направи това.“

„Съотношението риск/печалба е малко по-голямо. Това е добре за шоуто и е по-забавно за нас, пилотите“, добави състезателят на Хаас.

До момента Магнусен се представя много добре в този вид състезания. Пилотът на Хаас успя да спечели точки във всички спринтове през сезон 2022 и дори потегли от полпозишън в последното спринтово състезание в Бразилия.

„Не мисля, че има някаква конкретна причина да печелим точки всеки път. Все пак се надявам да продължим тази серия, това е целта ни. В момента имаме добро темпо и се надявам да се възползваме от него както в спринта, така и в състезанието“, добави Кевин Магнусен.

Междувременно Нико Хюлкенберг ще участва в първия си спринтов уикенд. Пилотът на Хаас няма никакъв опит в такива надпревари тъй като прекара последните три кампании настрани.

„Това е първият спринт за мен. Очевидно гледна точка на зрителите е много интересно“, заяви Хюлкенберг.

„За мен е нещо ново, тъй като имаш само един час за тренировка, след което започваш смислена сесия. Честно казано това ми напомня за дните ми в юношеството и много харесваше.“

„Влизам в този уикенд с отворено съзнание и приемам предизвикателството, което е по-малко време за подготовка. Баку е доста зрелищна и предизвикателна високоскоростна писта, така че се подготвяме за труден, но интересен уикенд“, добави състезателят на Хаас.