Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Магнусен иска да остане в F1 през 2025 г.

Магнусен иска да остане в F1 през 2025 г.

739
0
Кевин Магнусен
Кевин Магнусен, снимка Хаас

Кевин Магнусен не иска да напуска F1 след края на този сезон. Датчанинът разкри, че води разговори с няколко отбора и се надява да бъде част от световния шампионат и през следващия сезон.

По-рано днес Хаас обяви раздялата си с Магнусен. Датчанинът ще напусне американския отбор след финалния старт за тази година. Очаква се неговото място да бъде заето от Естебан Окон

Магнусен прекара по-голямата част от кариерата си в Хаас. 31-годишният пилот караше за отбора в периода 2017-2020 г. След това той беше освободен и реши да продължи кариерата си в Съединените щати. Магнусен също така трябваше да бъде част от състезава на Пежо в световния шампионат за издръжливост.

През 2022 г. Магнусен се завърна в Хаас и записа много силна кампания. Но след това представянето на датчанина започна да става все по-слабо. Тази година той направи малка крачка напред, която обаче не бе достатъчна. В крайна сметка от Хаас решиха да не удължават договора на датчанина и да обновят напълно пилотския си състав за 2025 г.

Магнусен не бе много щастлив от факта, че ще напусне Хаас в края на годината. Американският отбор се намира във възходяща траектория през последните месеци и печели солиден брой точки. Но от друга страна, по-силните резултати на тима бяха записани от Нико Хюлкенберг. Германецът също напуска Хаас в края на годината, за да се присъедини към Заубер/Ауди.

Опциите пред опитния датчанин са доста ограничени. По време на срещите с медиите той изрази желанието си да остане в F1 и през следващата година. Магнусен също така отговори на въпроса дали е разочарован от решението на Хаас да го освободи.

„И да, и не. Дали бих искал да продължа тук? Мисля, че ако бях продължил, щеше да е готино да видя плодовете на инерцията, която се създаде тук напоследък.“, сподели Магнусен.

„Това щеше да е интересно. От друга страна мисля, че има и други интересни проекти. Все още има няколко свободни места в F1. Това може да бъде интересно.“

„Разбира се, Карлос [Сайнц] все още задържа целия този процес, но в крайна сметка той ще се задвижи. В момента смятам, че най-доброто нещо е да се съсредоточа върху това да правя добри състезания и след това да се боря за тези налични места. Нещата в крайна сметка ще си дойдат на мястото.“

Магнусен потвърди, че се интересува от други свободни места в F1 и се надява да остане в спорта поне още година

„Надявам се да остана в F1. Мисля, че има някои интересни свободни места. Към момента всички отбори в F1 са интересни“, обясни датчанинът.

„Цялата група… Можеш да погледнеш всеки отбор и да кажеш, че догодина може да е в топ 5. Всички са толкова близко. Усещането е, че все още има интересни възможности за мен.“

„Въпреки че Хаас е в добра позиция в момента, може да се каже, че е жалко, защото се справят толкова добре в момента. Но догодина всичко може да се промени. Някое от другите места може да бъде по-конкурентно. Никога не се знае“, каза още Магнусен.

Има немалка вероятност 31-годишният пилот да остане без място на стартовата решетка догодина. Ако това се случи, тогава той може да се обърне към други шампионати, както направи през 2021 г.

„Не виждам смисъл скоро да сложа край на състезателната си кариера. Затова все още съм във Формула 1. Разбира се, Формула 1 е върхът на моторните спортове. Лично аз винаги съм бил на мнение, че състезанията извън F1 също са страхотни.

„Вярвам, че докато имаш шанс да си тук, трябва да се възползваш от него.   Всъщност имах няколко шанса, но не всеки ден имаш възможност да се състезаваш в F1. Естествено е, че всеки се опитва да остане тук“, каза Магнусен.

Датчанинът се състезава в IMSA по време на паузата между престоите си в Хаас. Той разкри, че програмата в американския шампионат също е натоварена, макар и не колкото тази в F1

„През 2021 г. бях извън F1, но се състезавах в IMSA. Всъщност това е доста натоварен шампионат, каза той.  „През годината отиваш в Америка 11 или 12 пъти. Не беше спокойна година, но поне беше много различна.“

„Не трябва да забравяте, че целият ми живот още от времето, когато бях малко дете, беше свързан с това да стигна до F1. След това прекарах близо 10 години в този спорт.“

„През 2021 г. беше интересно и вълнуващо да видя една различна страна на живота. Не беше плашещо. Всъщност беше много позитивно и забавно. Мисля, че това промени начина ми на мислене по отношение на… Преди това имах голям страх от напускане на F1, защото не знаех какво има отвън.“

„Това ми показа, че трябва да се задържиш в F1 колкото можеш по-дълго, но да не се страхуваш, ако останеш извън нея. Животът след това също ще бъде добър“, завърши Кевин Магнусен.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kevin Magnussen (@kevinmagnussen)