Начало Избрани Магнусен наказан от стюардите, Албон получи порицание, Хамилтън се размина с наказание

Магнусен наказан от стюардите, Албон получи порицание, Хамилтън се размина с наказание

4791
0
Кевин Магнусен, Хаас
Кевин Магнусен, снимка Хаас

Кевин Магнусен получи наказание от стюардите. Пилотът на Хаас бе разследван заради поведението си по време на втория сегмент от квалификацията в Белгия. Комисарите определиха Магнусен за виновен заради инцидент с Шарл Льоклер (Ферари) в края на Q2. Така той ще бъде преместен с три места на стартовата решетка за неделната Гран при на Белгия. Междувременно Алекс Албон (Уилямс) получи порицание, докато Люис Хамилтън (Мерцедес) се размина с наказание.

Магнусен взе участие в днешната квалификация на пистата „Спа“. Пилотът на Хаас успя да прескочи първия сегмент от сесията на изсъхващото трасе. Датчанинът загуби контрола над своя болид в един от завоите, леко се удари и се върна на трасето и блокира идващия състезател на Ферари Шарл Льоклер. Случилото между двамата се разследваше от стюардите, които постановиха, че вината е изцяло на Магнусен

„Магнусен излезе от пистата в завой №9 и се сблъска със стената. След това той се присъедини отново на пистата и кара по сухата линия. Льоклер, който бе в бърза обиколка, настигна Магнусен, който не му даде път до началото на 16-и завой“, се казва в доклада на стюардите.

„Магнусен обясни, че не е смятал за безопасно да излезе на мократа настилка с висока скорост и да даде път Льоклер, особено в участъка между завои 11 и 15.“

„Стюардите забелязаха, че той не е получил предупреждение от екипа си, че Льоклер. Междувременно Льоклер се е озовал точно зад него в завой №10. Отборът на Хаас също така му е казал да натиска, тъй като е трябвало да стигне до линията, за да направи още една обиколка. Не се знае дали причината е свързана с това, че не е намалил скоростта и не е отстъпил след инцидента. Също така екипът не е предоставил достатъчно рано информация, че Магнусен е можел да отбие по-рано. Във всеки случай стюардите определят, че той ненужно е попречил на Льоклер.

Магнусен даде 13-то време в квалификацията на Спа. След наказанието той ще потегли 16-ти в неделната Гран при.

Освен Магнусен, стюардите на ФИА разследваха и Александър Албон. Пилотът на Уилямс бе порицан за това, че се е върнал на пистата по опасен начин по време на квалификацията за Гран при на Белгия

В края на Q1 Албон се промуши в завоя „Риваж“. Така той сам провали шансовете си да стигне до втората част на сесията. Връщането му на трасето бе счетено за опасно, тъй като той бе точно пред някои автомобили. Стюардите на ФИА все пак прецениха, че не е необходимо наказание.

„Албон напусна пистата в завой №8 в края на Q1. След това той се върна на пистата по състезателната линия. Въпреки че винаги е трябвало да се върне на линията, стюардите смятат, че е можел да направи повече, за да се увери, че се е върнал безопасно, докато друг автомобил се е приближавал.“

Албон ще стартира в неделната Гран при от 15-о място заради наказанието на Магнусен. Междувременно Хамилтън се размина без наказание заради инцидент с Джордж Ръсел. Двамата бяха привикани, след като Хамилтън бе видях да напуска пистата и да се върне на нея по „опасен начин“ в отсечката „Червената вода-Радийон“.

Хамилтън пресече завоя от вътрешната. а Ръсел беше близо зад него. Стюардите установиха, че Хамилтън е предприел тези действия, за да избегне възпрепятстването на бързо приближаващия се болид на Валтери Ботас.

Ръсел пък заяви пред стюардите, че е получил същото предупреждение като Хамилтън и че е бил „напълно наясно“ какво прави Хамилтън. Той посочи, че маневрата „в нито един момент не е била опасна“.